Γενεύη: Δημοψήφισμα για επιπλέον φόρο στο πλουσιότερο 1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γενεύη: Δημοψήφισμα για επιπλέον φόρο στο πλουσιότερο 1%
«Κάλπη» που θα μπορούσε να επηρεάσει το «πορτοφόλι» χιλιάδων εκατομμυριούχων στη Γενεύη, στήνεται την ερχόμενη Κυριακή στην ελβετική πόλη. 

«Κάλπη» που θα μπορούσε να επηρεάσει το «πορτοφόλι» χιλιάδων εκατομμυριούχων στη Γενεύη, στήνεται την ερχόμενη Κυριακή στην ελβετική πόλη.

Συγκεκριμένα, σε μια ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 18 Ιουνίου, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το εάν θα επιβληθεί επιπλέον εισφορά «αλληλεγγύης» για τους κατόχους περιουσίας που υπερβαίνει τα 3 εκατ. φράγκα (3,3 εκατ. δολ.).

Αν και η Ελβετία έχει επιβάλει ήδη μια τέτοια εισφορά, ένας συνασπισμός βουλευτών της αριστεράς, συνδικάτων και ακτιβιστών στη Γενεύη συγκέντρωσε υπογραφές, ρωτώντας εάν οι πλουσιότεροι πολίτες της πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα.

«Η έξοδος από την υγειονομική, κοινωνική, οικονομική και κλιματική κρίση απαιτεί δράση μαζικής κλίμακας» σημειώνεται εν τω μεταξύ στο κείμενο της πρωτοβουλίας. «Τα μεσαία στρώματα πληρώνουν βαρύ τίμημα για αυτήν την κρίση, και επομένως είναι δίκαιο να ζητήσουμε από τους πολυεκατομμυριούχους μια προσπάθεια αλληλεγγύης».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας έχει 506.000 κατοίκους. Από αυτούς, περισσότεροι από 19.000 πολίτες φθάνουν το όριο του εκατομμυριούχου. Ένας μικρότερος αριθμός, κάπου μεταξύ 4.200 και 10.000, θα επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη πρόταση, ήτοι περίπου το «κορυφαίο 1%».

Το μέτρο υπολογίζεται, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι θα αποφέρει επιπλέον 430 εκατ. φράγκα (474 εκατ. δολ.) στη διάρκεια των δέκα ετών εφαρμογής του.

Πέρυσι, οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι της Γενεύης, πλήρωσαν περίπου 700 εκατ. φράγκα ή το 80% της συνολικής φορολογίας περιουσίας της πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Ελβετίας: Έρευνα για το χειρότερο «μπλακ άουτ» της 10ετίας - «Πάγωσαν» για ώρες οι συναλλαγές

ΕΚΤ: Δοκιμασία για τις ευρωτράπεζες η αποπληρωμή 500 δισ. ευρώ - Πού επικεντρώνονται οι ανησυχίες

Κίνα: Πολυετής θα είναι η κρίση στο real estate με επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, προειδοποιούν αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider