Ρεκόρ για τις τιμές του καφέ robusta λόγω των ανησυχιών για το El Niño

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ για τις τιμές του καφέ robusta λόγω των ανησυχιών για το El Niño
Η κρίση του κόστους ζωής διεθνώς έχει ωθήσει τους καταναλωτές στον robusta έναντι της ακριβότερης αντίστοιχης ποικιλίας arabica.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασαν οι τιμές του καφέ robusta, μιας από τις δύο βασικότερες ποικιλίες καφέ στον κόσμο, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το καιρικό φαινόμενο El Niño στην παραγωγή του καφέ.

Τα συμβόλαια του καφέ robusta στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου έφτασαν στα 2.790 δολάρια ανά τόνο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο απ' όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις των συμβολαίων πριν από 15 χρόνια, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Το Κέντρο Καιρικών προβλέψεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επιστροφή του El Niño και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον μέτρια και ενδεχομένως ισχυρή.

Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο φέρνει συνήθως θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας robusta, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ και της Ινδονησίας.

Η πορεία των τιμών

Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από την αρχή του 2023 καθώς τα αποθέματα των κόκκων -που χρησιμοποιούνται στους στιγμιαίους καφέδες και στους εσπρέσσο- κινούνται κάτω από τα επίπεδα της ζήτησης.

Η κρίση του κόστους ζωής διεθνώς έχει ωθήσει τους καταναλωτές στον robusta έναντι της ακριβότερης αντίστοιχης ποικιλίας arabica. Αυτό συμβαίνει καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να είναι υψηλός σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις τιμές άλλων βασικών ειδών πρωινού, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αυγά, να παραμένουν υψηλές.

Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός robusta στον κόσμο, αναμένεται πιθανά εντός του 2023 να καταγράψει τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η συγκομιδή στη Βραζιλία, τον νούμερο 2 παραγωγό της ποικιλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tι φοβούνται στη Φρανκφούρτη μετά την αποφυγή του αμερικανικού χρεοστασίου

Κίνα: Οι τιμές παραγωγού έκαναν τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 7 ετών

Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν: Η «εκλεκτή» του Ερντογάν για την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider