Νορβηγία: Σε ιστορικό υψηλό ο δομικός πληθωρισμός - Η κορόνα αρνητικός πρωταγωνιστής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Σε ιστορικό υψηλό ο δομικός πληθωρισμός - Η κορόνα αρνητικός πρωταγωνιστής
Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων της Norges Bank, ύψους 83 μονάδων βάσης.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκε ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- στη Νορβηγία για τον Μάιο, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα κόστους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της χώρας που είναι τα περισσότερο υπερχρεωμένα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 6,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,3%.

Τα στοιχεία δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της Νορβηγίας -τα πιο υπερχρεωμένα του κόσμου - και οι υπεύθυνοι της κεντρικής τράπεζας (Norges Bank), που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την κάμψη στην αξία της νορβηγικής κορόνας η οποία τροφοδοτεί την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Η πορεία του πληθωρισμού πιθανά θα αυξήσει τις προσδοκίες για το ότι η Norges Bank θα προχωρήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από αυτή που αναμένεται αργότερα τον Ιούνιο από το τρέχον επίπεδο του 3,25%, με ορισμένους αναλυτές να «βλέπουν» πιθανότητες να ξεπεράσει το 4% αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων της Norges Bank, ύψους 83 μονάδων βάσης, συμπεριλαμβανομένων 30 μονάδων βάσης για την προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου, 25 μονάδων βάσης για τον Αύγουστο και 22 μονάδων βάσης για τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Danske Bank.

Στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η νορβηγική κορόνα σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του ευρώ το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως η κορόνα έχει σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου και του ευρώ εντός του 2023, μεταξύ της ομάδας G-10 των μεγαλύτερων νομισμάτων του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Οι τιμές παραγωγού έκαναν τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 7 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider