Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 2,1% η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 - Κίνδυνοι για τις φτωχότερες χώρες από τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 2,1% η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 - Κίνδυνοι για τις φτωχότερες χώρες από τα επιτόκια
Για το 2024, αναμένει ανάπτυξη 2,4% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες ανά την υφήλιο από την αύξηση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,1% για το τρέχον έτος έναντι 1,7% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο.

Για το 2024, αναμένει ανάπτυξη 2,4% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Τράπεζας, οι καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις στην αρχή του έτους συνέβαλαν στη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίμονα υψηλά επίπεδα σε πολλές προηγμένες οικονομίες. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε άλλες πλούσιες χώρες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι ο αντίκτυπος γίνεται ιδιαίτερα αισθητός σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.

Για πολλές χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν την ανάπτυξη, επιβραδύνουν τις επενδύσεις και εντείνουν τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικών κρίσεων, υποστηρίζει η Τράπεζα.

«Το ενδεχόμενο πιο εκτεταμένων τραπεζικών αναταραχών και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη» σημειώνεται στην έκθεση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2022 έχουν δημιουργήσει έναν θύλακα αστάθειας στο κατά τα άλλα σταθερό τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank νωρίτερα φέτος, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

Morgan Stanley: «Βουτιά» 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider