Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο
Μέχρι τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον 350.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμενων Ταχείας Επέμβασης (RSF).

Σε τουλάχιστον 1 εκατ. αναμένεται να φτάσουν τα άτομα που θα έχουν εκτοπιστεί από το Σουδάν μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των συγκρούσεων που διεξάγονται στη χώρα από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Όπως εκτιμά η UNHCR, μέχρι τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον 350.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμενων Ταχείας Επέμβασης (RSF), με τους περισσότερους αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στην Αίγυπτο, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί εντός του Σουδάν, το οποίο έχει πληθυσμό 49 εκατομμυρίων κατοίκων και όπου οι σφοδρές συγκρούσεις έχουν διαλύσει κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενώ η βία έχει ξεσπάσει και στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέσα στους επόμενους 6 μήνες αναμένεται πως 800.000 Σουδανοί και 200.000 άτομα άλλων εθνικοτήτων θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα λόγω των συγκρούσεων και των επιπτώσεων που αυτές έχουν στη διαβίωση των πολιτών.

Ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Κάιρο της Αιγύπτου πως «αυτή η πρόβλεψη, ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουμε σε αυτά τα υψηλά νούμερα, μπορεί να είναι ακόμη και συντηρητική. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα ήταν, αλλά τώρα αρχίζω να ανησυχώ».

Τα κράτη που συνορεύουν με το Σουδάν περιλαμβάνουν το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αιθιοπία και τη Λιβύη, τα οποία έχουν πληγεί από τις δικές τους πρόσφατες συγκρούσεις. Η κατάρρευση του νόμου και της τάξης στο Σουδάν και «πολλοί άνθρωποι που θέλουν απεγνωσμένα να προχωρήσουν» θα παρείχαν πρόσφορο έδαφος για την εμπορία ανθρώπων, ενώ η κυκλοφορία όπλων πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βία, δήλωσε ο Γκράντι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider