«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Στις Βρυξέλλες από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ το σχήμα ενίσχυσης των βιομηχανικών καταναλωτών με 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλο το 2023. Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους.

Στις ράγες μπήκε η «θωράκιση» των εγχώριων βιομηχανιών από τις υψηλές τιμές ρεύματος, καθώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στην Κομισιόν το σχήμα επιδότησής τους για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Το σχήμα ενίσχυσης είχε προαναγγελθεί στα τέλη του προηγούμενου Φεβρουαρίου από τον προηγούμενο υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Μαρτίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως είχε αναφέρει τότε ο κ. Σκρέκας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών καταναλωτών, προβλέπεται η παροχή επιδότησης 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλο το 2023.

Δυνατότητα επιδότησης θα έχουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι κεραμουργίες, οι υφαντουργίες , οι βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, καθώς και οι υαλουργίες. Το μέτρο αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» στους δικαιούχους, ώστε με τη συγκράτηση του ενεργειακού τους κόστους να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους εντός και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Η χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων θα γίνει σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων (TCF) για τη στήριξη της οικονομίας της Ε.Ε. μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. To TCF έχει ήδη αξιοποιηθεί πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, ώστε να εκπονήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη του βιομηχανικού τους κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επλήγησαν σε σημαντικό βαθμό από τον εκτροχιασμό των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι, την περίοδο 2019-2022, επιβαρύνθηκαν με τη μεγαλύτερη άνοδο στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από όλα τα κράτη-μέλη. Επίσης, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ήταν και οι ανατιμήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου που καταναλώνουν.

Με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι επιλέξιμες βιομηχανίες για επιδότηση θα πρέπει να πληρούν μία σειρά κριτηρίων, ξεκινώντας από το ότι δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών. Επίσης, δεν θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση όσες επιχειρήσεις έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, προϋπόθεση ενίσχυσης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

«Οξυγόνο» και από το κόστος ρύπων

Η δρομολόγηση των επιδοτήσεων έρχεται δύο μόλις μήνες έπειτα από ένα ακόμη μέτρο-«οξυγόνο» για τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς όπως έχει γράψει το Insider.gr, στις αρχές Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή η στήριξή τους από το 2021 έως το 2030 για το κόστος των έμμεσων εκπομπών ρύπων. Το σχήμα προβλέπει αποζημιώσεις συνολικού ύψους έως 1,36 δισ. ευρώ έως το τέλος της 10ετίας, με ειδική πρόνοια για την αποζημίωση των δικαιούχων επιχειρήσεων και για το 2021, παρόλο που το σχήμα εγκρίθηκε με καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι με ενίσχυση (αντιστάθμιση ρύπων) καλύπτονται οι ευρωπαϊκές ενεργοβόρες επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», λόγω του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων το οποίο μετακυλίεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (κόστος έμμεσων εκπομπών). Ο κίνδυνος «διαρροής άνθρακα» αφορά τη μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους έναντι ανάλογων επιχειρήσεων σε χώρες όπου η ηλεκτροπαραγωγή δεν επιβαρύνεται με κόστος δικαιωμάτων ρύπων. Γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεταφορά βιομηχανικής παραγωγής εκτός Ε.Ε., στην περίπτωση που δεν υπάρχει το αντίμετρο της αντιστάθμισης.

Μεταξύ των δικαιούχων συγκαταλέγονται ο όμιλος Viohalco, η Αλουμίνιον της Ελλάδος της Mytilineos, καθώς και οι δύο εγχώριες εταιρείες διύλισης Motor Oil και Helleniq Energy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider