Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο
Μείωση στην καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 2,2 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2023, έφεραν οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο, κυρίως λόγω της αναμονής στην ουρά περισσότερων επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μείωση στην καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 2,2 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2023, έφεραν οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό υπερσκελίζει την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων, «τρώγοντας» 100 εκατ. ευρώ από την καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες χορηγήσεις μείον αποπληρωμές δανείων) της Eurobank, 200 εκατ. ευρώ από την καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς, 400 εκατ. ευρώ από την καθαρή πιστωτική επέκταση της Alpha Bank και 1,5 δισ. ευρώ από την καθαρή πιστωτική επέκταση της Εθνικής Τράπεζας.

Το φαινόμενο των αθρόων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις που βρέθηκαν με υπερεπάρκεια ρευστότητας και προτίμησαν να την διοχετεύσουν για την απαλλαγή τους από τους αυξημένους τόκους δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων, «μηδένισε» την πραγματική αύξηση των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες στο φετινό α΄ τρίμηνο. Η τάση αυτή, ελαφρώς βελτιωμένη, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στο β΄ τρίμηνο του έτους. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο, κυρίως λόγω της αναμονής στην ουρά περισσότερων επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν κατά σειρά παρουσίασης αποτελεσμάτων α' τριμήνου:

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καλή εκκίνηση έτους στις εκταμιεύσεις δανείων (+€2,0 δισ.), η οποία αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές (-€2,2 δισ.). Η καθαρή πιστωτική επέκταση μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε τον Μάρτιο. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως, σε 28,3 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 8% ετησίως, με ισχυρή ροή χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών έργων για φέτος, περιλαμβάνοντας σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την Alpha Bank, ο ρυθμός των νέων εκταμιεύσεων στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Σημειώνεται ότι η συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5,3 δισ. ευρώ των συναλλαγών ΜΕΑ «Galaxy» και «Cosmos». Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») μειώθηκε σε 31,1 δισ. ευρώ (-1,1% σε τριμηνιαία βάση) το α’ τρίμηνο, εξαιτίας των αποπληρωμών στα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και της μειωμένης ζήτησης για χορήγηση δανείων. Σε ετήσια βάση, τα Εξυπηρετούμενα δάνεια ενισχύθηκαν κατά 5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και των Διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου κατά 8% και 8% αντίστοιχα, ενώ τα δάνεια Ιδιωτών μειώθηκαν κατά 4%. Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση κυμάνθηκε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε - 0,4 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αντισταθμίστηκε πλήρως από το υψηλό επίπεδο των αποπληρωμών.

Στη Eurobank τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2023. Ωστόσο, τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 41,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 41,9 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Στην παρουσίαση αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, διαπιστώνεται ότι οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων στο α΄ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε 0,9 δις. ευρώ από 2,4 δις. το δ΄ τρίμηνο 2022. Σχετικά με την πιστωτική επέκταση, η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε στους αναλυτές ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. το α’ τρίμηνο 2023, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος του 2022, αποτυπώνοντας υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Όπως αναφέρθηκε, οι εκταμιεύσεις θα είναι ενισχυμένες το β΄ τρίμηνο και κυρίως από το β΄ εξάμηνο. Οι αποπληρωμές δανείων εταιρικής τραπεζικής, μαζί με την εποχικότητα, επηρέασαν ελαφρώς πτωτικά και τις εγχώριες καταθέσεις της ΕΤΕ το α’ τρίμηνο 2023 (-1%, αλλά +3% σε ετήσια βάση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Διασταυρώσεις και πρόστιμα-φωτιά για αδήλωτες πισίνες

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης