Ρεύμα: Ενεργοποιείται η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ενεργοποιείται η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών
Προς έκδοση η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα «ξεκλειδώσει» την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης, σε πρώτη φάση για τα υπερέσοδα του τελευταίου 5μηνου του 2022. Τι εισηγείται η ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ για την τελευταία εκκρεμότητα υπολογισμού των ποσών.

«Ξεκλειδώνει» πριν από τις εκλογές ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών, καθώς το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία προσδιορισμού τους. Έτσι, βάσει της μεθοδολογίας αυτής, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια στους σχετικούς υπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο για τη λιανική ρεύματος, με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των ονομαστικών χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Με βάση πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ, το πρώτο διάστημα καθορισμού και ανάκτησης των υπερεσόδων διευρύνθηκε, ώστε να καλύψει όλη την περίοδο του 2022 που ήταν σε ισχύ το νέο μοντέλο λιανικής, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους υπολογισμούς αναμένεται να προκύψει έκτακτη εισφορά για το 5μηνο του 2022 τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο των προμηθευτών. Η εισφορά (όπως και τα ποσά που τυχόν θα προκύψουν στη συνέχεια για τους μήνες του 2023 που ακολούθησαν) θα διοχετευθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

«Κλείδωσε» και η τελευταία παράμετρος

Για την έκδοση της ΚΥΑ, η μοναδική εκκρεμότητα που έμενε το τελευταίο διάστημα προς διευθέτηση ήταν ο καθορισμός του «εύλογου περιθωρίου δραστηριότητας», δηλαδή της παραμέτρου που περιλαμβάνεται στη μεθοδολογία και στην οποία εντάσσεται το εύλογο περιθώριο κέρδους των προμηθευτών. Για τον καθορισμό της το ΥΠΕΝ ζήτησε γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ, με την Αρχή να προτείνει να τεθεί στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμοδίων υπουργείων. Επομένως, στην ΚΥΑ η τιμή της συγκεκριμένης παραμέτρου θα κινείται στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον υπολογισμό από τη ΡΑΑΕΥ των υπερεσόδων για το 5μηνο, τα ποσά εισφοράς που τυχόν θα προκύψουν για τους προμηθευτές θα επιβληθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα προχωρήσεις στις σχετικές κοινοποιήσεις στους υπόχρεους. Επομένως, μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η υπόλοιπη διαδικασία (και η εφαρμογή του μηχανισμού για τα επόμενα 3μηνα) είναι τυπική και θα μπορεί να «τρέξει» απρόσκοπτα, παρά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το ενδεχόμενο να υπάρξει στη συνέχεια και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η φόρμουλα υπολογισμού

Όπως έχει αναφέρει το Insider.gr, εκτός από το εύλογο περιθώριο κέρδους, το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας περικλείει τις επιβαρύνσεις που έχουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες προμήθειας, δηλαδή τα λειτουργικά τους έξοδα και οι επισφάλειες. Πάντως, ο καθορισμός του στο ίδιο ύψος για όλες τις εταιρείες σημαίνει ότι εγκαταλείφθηκε τελικά η ιδέα τα λειτουργικά έξοδα και οι επισφάλειες να προσδιοριστούν εξατομικευμένα ανά πάροχο.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή, θα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στη χρέωσή του και το μέσο κόστος εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά (με βάση τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς). Από το αποτέλεσμα θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας, ώστε με βάση τις Μεγαβατώρες που προμήθευσε τον συγκεκριμένο μήνα το πελατολόγιό του, να προκύψουν οι αυξημένες εισροές του.

Από αυτές τις αυξημένες εισροές θα προσδιορίζονται τα υπερέσοδα, αφαιρώντας το κόστος για hedging (για τις εταιρείες που προχωρούν σε αντιστάθμιση κινδύνου). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο τρόπος με τον οποίο θα συνυπολογίζεται το hedging (π.χ. σε ετήσια ή σε μηνιαία βάση), αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία διαφοροποίησης των τεσσάρων μοντέλων που έχει προτείνει η ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ, για την εξειδίκευση της μεθοδολογίας.

Για τον προσδιορισμό των προς ανάκτηση ποσών ενός προμηθευτή για το 5μηνο, θα χρησιμοποιείται το ισοζύγιο της περιόδου Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022. Κάτι που σημαίνει πως, αν ένας προμηθευτής αποδειχθεί πως είχε υπο-έσοδα κάποιον μήνα (καθώς η χρέωση δεν κάλυψε τελικά τα κόστη του) το ποσό αυτό θα αφαιρείται από τα τυχόν υπερέσοδα που είχε κάποιον άλλο μήνα στο προαναφερόμενο διάστημα. Με βάση τη ρύθμιση για τον μηχανισμό των υπερεσόδων, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, οι προμηθευτές θα πρέπει να αποδώσουν άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί μετά την εκπνοή του υφιστάμενου μοντέλου λιανικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων

Λιμένας Ηρακλείου: Τα επόμενα βήματα στη «ναυμαχία» Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – Grimaldi (Minoan), τα «bets» και το κρίσιμο 10%

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου 7 στα 10 εκκαθαριστικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider