Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια στις 4 Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια στις 4 Μαΐου
Ο Lane δεν είπε στη Le Monde πόσο μεγάλη αύξηση προτιμά, δηλώνοντας αντ' αυτού ότι «η ανάλυση δείχνει ότι θα ήταν ακατάλληλο να αφήσουμε το επιτόκιο των καταθέσεων στο τρέχον επίπεδο του 3%».

Στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής στις 4 Μαΐου, «δείχνει» ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Mondeμ επικαλούμενος πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.

«Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία».

Η συνέντευξη είναι σύμφωνη με τις παρατηρήσεις άλλων αξιωματούχων και σηματοδοτεί ότι μια νέα αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιη, με το μόνο ερώτημα που απομένει για το μέγεθος της κίνησης.

Είτε πρόκειται για ένα τέταρτο είτε για ένα βήμα μισής μονάδας εξαρτάται τώρα από τον πληθωρισμό και τα μεγέθη του τραπεζικού δανεισμού έως και δύο ημέρες πριν από την απόφαση. Οι αξιωματούχοι δίνουν τώρα τις τελευταίες τους παρατηρήσεις πριν ξεκινήσει μια περίοδος «σιγής ασυρμάτου» την Πέμπτη.

Ο ίδιος ο Lane δεν είπε στη Le Monde πόσο μεγάλη αύξηση προτιμά, δηλώνοντας αντ' αυτού ότι «η ανάλυση δείχνει ότι θα ήταν ακατάλληλο να αφήσουμε το επιτόκιο των καταθέσεων στο τρέχον επίπεδο του 3%».

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά μειώνονται σε άλλους», συμπλήρωσε. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τύπου της δεκαετίας του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν στην πραγματικότητα επίμονος».

Για να μην καταλήξουμε σε μια τέτοια θέση, «είναι σημαντικό η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εγκαίρως», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μία νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Μάιο

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων - Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση

Αέριο: Εικόνα έως τέλος του έτους για τα επόμενα βήματα ερευνών και στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider