G7: Στο «τραπέζι» ένα σχεδόν καθολικό μπλόκο στις εξαγωγές στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7: Στο «τραπέζι» ένα σχεδόν καθολικό μπλόκο στις εξαγωγές στη Ρωσία
Να εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία θέλουν οι ΗΠΑ, μαζί με άλλους συμμάχους της Ουκρανίας, βάζοντας στο «τραπέζι» ένα σχεδόν ολοκληρωτικό «μπλόκο» στις εξαγωγές προς τη χώρα. 

Να εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία θέλουν οι ΗΠΑ, μαζί με άλλους συμμάχους της Ουκρανίας, βάζοντας στο «τραπέζι» ένα σχεδόν ολοκληρωτικό «μπλόκο» στις εξαγωγές προς τη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κάποιοι από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν πιο κοντά σε μία καθολική απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι της G7 συζητούν την ιδέα εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στην Ιαπωνία τον Μάιο και στόχος θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το «μπλόκο». Η πρόταση, βεβαίως, βρίσκεται υπό συζήτηση, επομένως είναι πιθανές οι όποιες αλλαγές.

Η πρόταση που τίθεται επί τάπητος προβλέπει την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων, προβλέποντας ότι όλες οι εξαγωγές θα απαγορεύονται, εκτός εάν εξαιρεθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Μέχρι στιγμής, όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται εκτός εάν επιβληθούν κυρώσεις.

Εάν οι ηγέτες της G7 εγκρίνουν τη συγκεκριμένη πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να συμφωνηθεί ποια προϊόντα θα εξαιρεθούν, με τα φάρμακα και τα γεωργικά προϊόντα να θεωρείται πολύ πιθανό να εξαιρεθούν, σύμφωνα με πηγή.

Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά εμπόδια στην εφαρμογή της πρότασης: Για να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη και αυτό θα πυροδοτήσει μια νέα συζήτηση, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία, παράλληλα με τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Μόσχα.

Σημειώνεται πως τα μέλη της G7 εκφράζουν τις ανησυχίες τους γύρω από την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων κατά της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους προέβλεπαν και περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ - Στόχος μας η εξασφάλιση της νίκης επί της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider