Φλερτ με τα 2 ευρώ η βενζίνη λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα - Τα προγνωστικά για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φλερτ με τα 2 ευρώ η βενζίνη λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα - Τα προγνωστικά για το πετρέλαιο
Με τα 2 ευρώ φλερτάρει η βενζίνη λίγο πριν από τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα με πολλούς πασχαλινούς προορισμούς μάλιστα να τα έχουν ξεπεράσει.

Με τα 2 ευρώ φλερτάρει η βενζίνη λίγο πριν από τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα με πολλούς πασχαλινούς προορισμούς μάλιστα να τα έχουν ξεπεράσει θυμίζοντας την... καλοκαιρινή περίοδο διακοπών του 2022.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει φθάσει στα 1,921 ευρώ το λίτρο από 1,914 πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αγοράς αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Πιο τσουχτερές είναι οι τιμές σε μέρη της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες να «σέρνουν το χορό» καθώς η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,156 ευρώ το λίτρο. Ακριβή είναι επίσης η βενζίνη σε περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα (2,066 ευρώ το λίτρο), την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα (2 ευρώ) και την Ευρυτανία (2,016).

Από την άνοδο των τιμών δεν ξέφυγε ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο πωλείται με μέση τιμή τα 1,217 ευρώ το λίτρο από 1,152 πριν από λίγες ημέρες ενώ μεγαλύτερη αντίσταση εμφανίζει το diesel κίνησης με την τιμή του να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 1,652 ευρώ από τα 1,657 ευρώ.

Οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν νέα μικρή άνοδο στην ελληνική αγορά ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και κυρίως τις κινήσεις που κατέγραψε το Brent τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Πού θα φθάσει η τιμή του Brent

Παρά το γεγονός ότι το Brent κατέγραψε μικρή πτώση την Τετάρτη και κινήθηκε λίγο κάτω από τα 85 δολάρια λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι διεθνείς αναλυτές παραμένουν διχασμένοι ως προς την μελλοντική πορεία των τιμών μέσα στο 2023, κάτι που επιβεβαιώνει και τις θέσεις εκπροσώπων της ελληνικής αγοράς ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, είναι δύσκολο να γίνουν ακόμη και βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή πάντως, δείχνουν να κυριαρχούν οι ανοδικές προβλέψεις.

Στον απόηχο των περικοπών, η πλειονότητα των αναλυτών της Wall Street αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το Brent σε περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν τις προοπτικές για τις τιμές του Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 100 δολάρια για το 2024.

Ο Fereidun Fesharaki, ιδρυτής και πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας FGE, επανέλαβε αυτές τις προβλέψεις, λέγοντας ότι οι τιμές «μπορούν εύκολα να ανέβουν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι».

Αλλά και η Rystad Energy πιστεύει ότι το Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και τα 110 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι, επικαλούμενη τη στενότητα στην αγορά πετρελαίου μετά τους περιορισμούς του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: «Τσιμπάει» η βενζίνη – Νέα άνοδο στις τιμές αναμένει η αγορά

Σε χαμηλό 40 ετών τα αποθεματικά πετρελαίου στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα

Καύσιμα: Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης – Την έξοδο του Πάσχα αναμένει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider