Λέιν (ΕΚΤ): Περαιτέρω αύξηση επιτοκίων η «απάντηση» στην τραπεζική ανησυχία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Περαιτέρω αύξηση επιτοκίων η «απάντηση» στην τραπεζική ανησυχία
«Δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε ιδιαίτερα προβλήματα» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ για την τραπεζική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίζει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, εάν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο διεθνές τραπεζικό σύστημα έχουν επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Zeit, ο Λέιν υποστήριξε πως οι πρόσφατες τραπεζικές εντάσεις (με τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την κρίση με την Credit Suisse στην Ελβετία) φαίνεται «πως υποχωρούν. Δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε ιδιαίτερα προβλήματα».

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της στην περίπτωση που η τραπεζική ένταση έχει καθόλου ή έστω και ιδιαίτερα περιορισμένες επιπτώσεις» στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Εάν δούμε πως η χρηματοπιστωτική ένταση που συζητάμε είναι ισχυρότερη, τότε θα πρέπει να δούμε ποιες κινήσεις θα είναι οι κατάλληλες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ευρωζώνη».

Ο Κάζιμιρ τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική κρίση, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και στα γεγονότα που έφεραν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση» δήλωσε ο Σλοβάκος τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

Ράλι για το bitcoin και την αγορά των crypto - Επιστροφή των επενδυτών στα risk assets

gazzetta
gazzetta reader insider insider