ΕΚΤ: «Τέλος στην εσωτερική ανακωχή» με τα «γεράκια» να «ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων» - Η ελληνική προειδοποίηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Τέλος στην εσωτερική ανακωχή» με τα «γεράκια» να «ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων» - Η ελληνική προειδοποίηση
Προσοχή ζητά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας - Αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέρχονται με ρητορική για αυξήσεις επιτοκίων.

Μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε σήμα σχετικά με την επόμενη κίνηση των επιτοκίων, τα «γεράκια» γίνονται όλο και πιο επιθετικά σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Χωρίς το επεισόδιο με τις τράπεζες, θα ήμουν πολύ σίγουρος ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμα μία κίνηση τον Μάιο», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας, Κλαας Κνοτ. «Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να προβούμε σε ένα ακόμα βήμα τον Μάιο, αλλά δεν γνωρίζω το μεγεθός του», συμπλήρωσε, υπονοώντας μια ακόμη αύξηση επιτοκίων.

«Πρέπει να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να είμαστε τολμηροί και αποφασιστικοί», σημείωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ, σε ομιλία του στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εξελίσσεται με βάση τα μοντέλα μας, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων» πρόσθεσε.

Στη Βιέννη την επόμενη μέρα, ο Αυστριακός συνάδελφός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σημείωσε πως η ΕΚΤ «μάλλον θα πρέπει να προσθέσει μ.β. στα επιτόκιά της» με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ να είναι πιο προσεκτικός, αν και εξακολουθεί να αφήνει «παράθυρο» για νέες επιτοκιακές ανόδους.

«Βλέποντας πόσο γρήγορα και απότομα σημειώθηκαν οι αυξήσεις των επιτοκίων σε λιγότερο από ένα χρόνο, τολμώ να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού είναι πίσω μας. Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να έχουμε εμπιστοσύνη ότι η ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού έχει σπάσει» εξήγησε.

«Καμπανάκι» Στουρνάρα

«Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε καμία δέσμευση», δήλωσε στο Παρίσι ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ. «Χαίρομαι που αποφασίσαμε στην τελευταία μας συνάντηση ότι δεν θα δώσουμε μελλοντικό guidance» πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο συμφώνησε, εφιστώντας μάλιστα προσοχή.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη σύσφιξη στο σημερινό περιβάλλον θα σήμαινε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε πριν από το ξέσπασμα των αναταράξεων, δεδομένου του αντίκτυπου που παρατηρείται τώρα στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό είναι ένα σημείο με το οποίο συμφωνεί και ο ίδιος ο Κνοτ σχετικά με την επόμενη απόφαση.

Σύμφωνα με τις αγορές, μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,25% θεωρείται σχεδόν σίγουρη τον Μάιο, ενώ μια νέα αύξηση στο 3,5% αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Μεγάλες τράπεζες ξεκινούν «κυνήγι ταλέντων» - Ετοιμάζονται να «αρπάξουν» στελέχη

Μπιλ Άκμαν: Θα επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Fed

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block