Ισπανία: Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 - Προειδοποιήσεις για τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 - Προειδοποιήσεις για τις τράπεζες
Η πρόσφατη αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας της χώρας εντός του 2023, στέλνοντας παράλληλα προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 0,3% για το α' τρίμηνο του 2023 έναντι 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2022. Ακόμα, η τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 1,6% για το σύνολο του 2023 έναντι της προηγούμεης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3% το τρέχον έτος.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η τράπεζα αναφέρει πως η πρόσφατη αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι προβλέψεις δεν συμπεριέλαβαν τα πρόσφατα σοκ στις αγορές που προκάλεσαν οι τραπεζικές εξελίξεις.

Για τον πληθωρισμό -εναρμομισμένο με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,7% για το 2023 (έναντι 4,9% στην προηγούμενη εκτίμηση), στο 3,6% για το 2024 και στο 1,8% για το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch για Γαλλία: Θετικές οι αλλαγές Μακρόν στο συνταξιοδοτικό - Προκλήσεις για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις 

Η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση φέτος, λένε οι «σοφοί» του Σολτς - Αναθεωρούν τις προβλέψεις τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider