Η νέα διαπραγμάτευση κυβέρνησης – ΕΕ με στόχο «ψήφο» εμπιστοσύνης για τράπεζες & αγορές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα διαπραγμάτευση κυβέρνησης – ΕΕ με στόχο «ψήφο» εμπιστοσύνης για τράπεζες & αγορές
Οι εξ αποστάσεως 3ήμερες διαβουλεύσεις κορυφής στις 27-29 Μαρτίου. Τα ορόσημα της άνοιξης του 2023. Η μεγάλη σημασία του πορίσματος για τις αγορές.

Μπορεί οι αξιολογήσεις να μη συνδέονται πλέον με πακέτα δόσεων και να μην γίνονται σε καθεστώς πίεσης και αγωνίας για το πού θα καταλήξουν, αλλά συνεχίζουν να έχουν ειδική σημασία. Και τούτο γιατί λειτουργούν ως «πιστοποιητικά» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως την αντιλαμβάνονται (μεταξύ άλλων) οι αγορές και οι επενδυτές.

Ο λόγος για τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας η οποία θα λάβει χώρα (λιτά και εξ αποστάσεως) την άλλη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές «κορυφής» μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών της ΕΕ έχουν οριστεί για το τριήμερο 27 - 29 Μαρτίου.

Το πόρισμα θα εκδοθεί το Μάιο (ενταγμένο στο πακέτο του ευρωπαϊκού εξαμήνου) και θα οδεύσει στο Eurogroup του Ιουνίου.

Στην ατζέντα είναι μια σειρά από πεδία τα οποία ορίστηκαν κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία εγκρίθηκε πανηγυρικά τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οδηγώντας σε ένα πακέτο αξίας 6 δισ. ευρώ: στην διάθεση της τελευταίας «δόσης» από τον ESM, αλλά και σε εμπροσθοβαρή έγκριση του μηδενισμού του επιτοκίου του δεύτερου δανείου (η οποία θα ενεργοποιείται συνεχώς πλέον τα επόμενα χρόνια έως το 2049).

O νέος έλεγχος

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ειδικά σε κάποια πεδία που θεωρούν ειδικής σημασίας οι υπουργοί Οικονομικών, συνδεδεμένα κυρίως με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα πεδία αυτά περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένου του ν. Κατσέλη, της εκκαθάρισης των κρατικών εγγυήσεων και του φορέα ακινήτων.

Φέτος λοιπόν στο επίκεντρο έχει προγραμματιστεί να είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα με βάση τις εκκρεμότητες που απομένουν από το καιρό της ενισχυμένης εποπτείας. Ο λόγος για παρεμβάσεις που θεωρούνται πολύ πιο κρίσιμες πλέον (πανευρωπαϊκά), λόγω της νέας κρίσης και της ανάγκης για διατήρηση των πολιτικών που σήμερα ενισχύουν τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος στην οποία αναφέρθηκε και σήμερα ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον νέο φορέα ακινήτων η πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές είχε ορόσημο τα μέσα Μαρτίου και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023. Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων αναμένεται συζήτηση για την πρόοδο που υπάρχει αφού οι στόχοι μετακινούνται ως προς την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις.

Πέρα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις έχουν άμεσα ορόσημα. Στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στόχος ήταν η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών εντός συντάξεων έως τον Δεκέμβριο και των συντάξεων έως τον Φεβρουάριο. Στο πεδίο της δικαιοσύνης η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπήρχε δέσμευση να χρησιμοποιείται πλήρως, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί, ενώ για την κτηματογράφηση επιθυμητή είναι η καταγραφή προόδου με το ορόσημο ολοκλήρωσής της να ορίζεται για το τέλος του 2023.

Ορόσημο υπάρχει στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων για τη μελέτη σκοπιμότητας για το ΟΑΚΑ, τον περιφερειακό λιμένα Ηρακλείου, τις Γούρνες Ηρακλείου και την Αποθήκη αερίου Νότιας Καβάλας. Στην Εγνατία Οδό η αδειοδότηση της σήραγγας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς νέο αίτημα για δόση 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τροχάδην και για το νέο δάνειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider