Fast track και εξ αποστάσεως η νέα αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fast track και εξ αποστάσεως η νέα αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς
Στις 27-29 Μαρτίου η 2η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας. Στο επίκεντρο οι συστάσεις για χρηματοπιστωτικό σύστημα, οφειλές προς ιδιώτες, υγεία ιδιωτικοποιήσεις. Δεν συνδέεται με δόσεις. Λόγω των επερχόμενων εκλογών δεν θα γίνουν δια ζώσης επαφές, επικαιροποίηση έως τον Ιούνιο ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με συνοπτικές διαδικασίες δύο - τριών ημερών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει χώρα εξ αποστάσεως μέσα στην περίοδο 27-29 Μαρτίου η 2η αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς (EKT, Κομισιόν, ESM) σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας. Μετά και την έγκριση του τελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος από τον ESM, η εν λόγω διαδικασία δεν συνδέεται πια με δόσεις (αφού έχει προεγκριθεί η μόνιμη κατάργηση του επιτοκίου του 2ου δανείου από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά).

Αναθεώρηση μετά τις εκλογές

Πιθανόν να είναι η τελευταία ανάλογη κίνηση αξιολόγησης από τους θεσμούς που θα λάβει χώρα πριν από τις εκλογές. Έτσι, μοιραία οι συζητήσεις σε πολλά πεδία (και κυρίως στο δημοσιονομικό), θα πρέπει να περιοριστούν στην υφιστάμενη εικόνα. Δηλαδή, θα καταγράφουν τις κυβερνητικές πολιτικές και ενδεχομένως όποια εξαγγελία «κλειδώσει» έως τότε. Άλλωστε, το πόρισμα θα εκδοθεί το Μάιο και η πολιτική αποτίμησή του θα γίνει τον Ιούνιο. Οπότε (ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις), θα μπορούν να υπάρχουν προσαρμογές.

Σε επίπεδο πολιτικών, από τις Χειμερινές Εκτιμήσεις έχει γίνει σαφές ότι θα παρακολουθούνται μία σειρά από πεδία. Δόθηκε για παράδειγμα έμφαση στην άνοδο του κατώτατου με σύσταση να μην πυροδοτεί σπιράλ πληθωριστικών πιέσεων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η διαδικασία θα συνδεθεί και με τον πολυετή Προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσουν τα κράτη - μέλη έως τα τέλη Απριλίου, ο οποίος και πάλι συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, θεωρείται πως θα τύχει αναπροσαρμογών από την κυβέρνηση που θα προκύψει και θα πρέπει να ενσωματώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Τα μέτωπα – επίκεντρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Με βάση τον προγραμματισμό που είχε διαμορφωθεί κατά την 1η αξιολόγηση του προηγούμενου φθινοπώρου, η έμφαση πλέον σε επίπεδο παρεμβάσεων μεταφέρεται κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Επίσης, είχε δοθεί έμφαση στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου, καθώς και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση στο 1ο πόρισμα αναφέρεται πως έχει συμφωνήσει σε μία σειρά από πεδία που έχουν ορόσημα για το 2023, ως εξής:

  • Ειδικά για τις τράπεζες υπάρχουν πολλοί στόχοι. Μεταξύ άλλων συνδέονται με τον νέο φορέα ακινήτων και με την πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές, αλλά και με το πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της κρίσης καθυστέρησαν και νέος στόχος είναι η πλήρης εκκαθάρισή τους.
  • Στο πεδίο της δικαιοσύνης επίκεντρο είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται πως η κτηματογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
  • Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένοι στόχοι υπάρχουν για τη μελέτη σκοπιμότητας για το ΟΑΚΑ, για την Εγνατία Οδό (αδειοδότηση της σήραγγας), για το περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου, τις Γούρνες Ηρακλείου και στην Αποθήκη αερίου Νότιας Καβάλας.
  • Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας
  • Η πρωτοβάθμια υγεία.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας τον Αύγουστο του 2022 (με την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία). Θα παραμείνει σε αυτό το ανά 6μηνο καθεστώς αξιολόγησης έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει τον καιρό των μνημονίων. Αξιολογείται η ικανότητα αποπληρωμής ενώ στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορίσματα Κομισιόν για Ελλάδα: Εύσημα για Προϋπολογισμό, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις- Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο «δόσεων», συστάσεις σε 4 πεδία

Πίσω από το «πέπλο» των προεκλογικών παροχών… έρχεται και πάλι η λιτότητα του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider