Πίεση Κομισιόν για συμφωνία σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Το πλαφόν στις δαπάνες και οι ευελιξίες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πίεση Κομισιόν για συμφωνία σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Το πλαφόν στις δαπάνες και οι ευελιξίες
Τι θα ισχύει για το 2024. Η επιστροφή σε πλεονάσματα περί το 2% του ΑΕΠ, το τέλος  της ρήτρας γενικής διαφυγής και το παράθυρο για ευελιξίες. Πρώτος στόχος να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα των ΥΠΟΙΚ στo Ecofin. Το χάσμα Βορρά  - Νότου. 

Με στόχο να καταστεί εφικτή μία συμφωνία για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν τα επόμενα χρόνια κινείται διαπραγματευτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα βλέμματα στρέφονται στη 2ήμερη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ (13-14 Μαρτίου) με στόχο να καταστεί εφικτή η «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ Βορρά – Νότου και έτσι να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα για το θέμα την Τρίτη. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο (στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου), να γίνει εφικτή η κατάθεση νομοθετικής πρότασης.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες για αυτό το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, τους οποίους περιέγραψε σε αποκλειστικό του άρθρο στο insider.gr ο Maarten Verwey, Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κάθε κράτος-μέλος να έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές προσαρμογής, να υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σοβαρού σχεδίου μείωσης του χρέους, αλλά και οι κανόνες του χρέους να είναι ρεαλιστικοί για να εφαρμόσιμοι.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και το όριο δαπανών

Η «ρεαλιστικότητα» των κανόνων οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας. Ωστόσο, πλέον η «βάση» μέτρησης της προσαρμογής δεν θα είναι το πλεόνασμα αλλά ένας άλλος δείκτης, αυτός των καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Η αρχή ήδη έγινε στις συστάσεις της Επιτροπής που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τους προϋπολογισμούς του 2024 και ουσιαστικά αποτελούν τη «γέφυρα» με την νέα εποχή, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει η συμφωνία για τους νέους κανόνες και από το αν αυτοί θα εφαρμοσθούν πλήρως από το 2024 ή από το 2025. Οι στόχοι θα παρακολουθούνται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες ( οι στόχοι θα εξειδικευθούν τον Μάιο), δηλαδή τις εθνικά χρηματοδοτούμενες δαπάνες, εκτός των μέτρων διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων και εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους, καθώς και των δαπανών για την κυκλική ανεργία.

Ήδη, στην εγκύκλιο για τον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό υπάρχουν οι σχετικές «εντολές». Επισημαίνεται ότι καθώς «από το έτος 2024 δεν θα είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα προηγούμενα έτη 2020-2023. Ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες- μέλη της Ε.Ε., θα δεσμευθεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2024-2027». Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι συνολικά οι δαπάνες του κράτους θα περιοριστούν έως το 2027 σε σχέση με φέτος κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Η Σύνοδος των ΥΠΟΙΚ

Από ελληνικές πλευράς, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Για το θέμα των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024 αναμένεται επίσης να εκδοθεί σχετική δήλωση. Το θέμα της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης θα συζητηθεί και στις 2 συνόδους με στόχο την υπογραφή σχεδίου συμπερασμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Εντολή» της Κομισιόν για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης

Μάχη στις Βρυξέλλες για τα «νέα» πλεονάσματα – Η μεταβατική πρόταση και οι διαφωνίες για τους «κανόνες»

Fast track και εξ αποστάσεως η νέα αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider