Jefferies: «Βλέπει» διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνεχίζεται η «έκρηξη» του ελληνικού ΑΕΠ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: «Βλέπει» διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνεχίζεται η «έκρηξη» του ελληνικού ΑΕΠ
Η Jefferies προσθέτει πως στην Ελλάδα καταγράφεται ένα κυκλικό story ανάπτυξης.

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει η Jefferies, σε σχετικό report της μετά από την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών που ξεκίνησε την Τρίτη. Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως παραμένουν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως το ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, το ολοένα βελτιούμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εν μέρει χάρει στη μείωση των τιμών εισαγωγών ενέργειας και η επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,8% στο δ' τρίμηνο του 2022 θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί δεδομένου του ιδανικού συνδυασμού της χαμηλής επίδρασης βάσης (base effect) και του υψηλού επιπέδου του πληθωρισμού.

«Παρ' όλα αυτά, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023 φαίνεται να είναι χαμηλές κατά την άποψή μας, ενώ μια πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 5% θα σήμαινε διατήρηση του ονομαστικού ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ. Η εποχική ενίσχυση στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός) θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσει το ισοζύγιο εμπορίου και υπηρεσιών» προστίθεται στην έκθεση.

Η Jefferies προσθέτει πως στην Ελλάδα καταγράφεται μια ιστορία κυκλικής ανάπτυξης, με τον PMI μεταποίησης της S&P Global να φτάνει τις 51,7 μονάδες για τον Φεβρουάριο, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα της ΕΕ φανερώνει αισιοδοξία, φτάνοντας τις 107,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι PMI επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και νέων παραγγελιών έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από το Next Generation της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προβλέπει 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, τα οποία θα υποστηριχθούν με 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το 37,5% του σχεδίου θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1% και στο 3,3% έως το 2026», συμπληρώνει η έκθεση.

Η Jefferies προσθέτει πως μόλις ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. «Με το 90% περίπου των δανείων να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, η αγορά φαίνεται υπερβολικά συντηρητική στις προβλέψεις της, συνυπολογίζοντας αύξηση 15% μόνο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2023, με την Jefferies να προβλέπει πως θα κινηθούν 10% πάνω από τις εκτιμήσεις αυτές».

Ο οίκος υπενθυμίζει πως στην έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούνιο για την Ελλάδα υπογραμμιζόταν πως «οι δείκτες πρόβλεψης για τη ποιότητα των τραπεζικών assets έχουν βελτιωθεί για το σύνολο των χαρτοφυλακίων των δανείων, συγκριτικά με την προ πανδημίας του κορονοϊού περίοδο. Ενώ η πιθανότητα χρεοκοπιών αρχικά αυξήθηκε, αντανακλώντας την αβεβαιότητα της πανδημίας ιδιαίτερα για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των επιχειρήσεων, στη συνέχεια όλα τα βασικά χαρτοφυλάκια κατέγραψαν πτώση. Με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να υποστηρίζονται από μέτρα πολιτικής και την ανάκαμψη των τιμών των οικιστικών ακινήτων, η ζημιά λόγω αθέτησης πληρωμών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνέχισε να υποχωρεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider