Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό - Απέχουμε πολύ από τη «νίκη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό - Απέχουμε πολύ από τη «νίκη»
Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα είναι «απαραίτητη για παν ενδεχόμενο», θεωρεί επιμένοντας ότι «μια ευρεία διαδικασία αποπληθωρισμού δεν έχει καν ξεκινήσει» και οι μισθοί προκαλούν ανησυχία.

Ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε τους επενδυτές και τις αγορές πως κινδυνεύουν να υποτιμήσουν τον πληθωρισμό αλλά και τις αναγκαίες αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν για να τεθεί υπό έλεγχο.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το να ανακοινώσουμε τη νίκη», επεσήμανε σε συνέντευξή της στο Bloomberg, αναφερόμενη στις πιέσεις που ασκούνται από τις αυξήσεις των τιμών ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να πρέπει να δράσει δυναμικότερεα.

«Οι αγορές υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα στο 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι υπολογίζουν επί του παρόντος οι χρηματοπιστωτικές αγορές» εξήγησε. Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον επόμενο μήνα είναι «απαραίτητη για παν ενδεχόμενο», θεωρεί επιμένοντας ότι «μια ευρεία διαδικασία αποπληθωρισμού δεν έχει καν ξεκινήσει» και οι μισθοί προκαλούν ανησυχία.

«Η αύξηση των μισθών έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Δεδομένης της μεγαλύτερης διάρκειας των μισθολογικών συμβάσεων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και μιας πιο συγκεντρωτικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ότι η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ είναι μεγάλη. Δεν είναι τόσο εύκολο να κρίνουμε εάν τα μέτρα μας είναι ήδη περιοριστικά», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι το κόστος του χρήματος έχει παίξει «πολύ μικρό ρόλο» μέχρι στιγμής στον περιορισμό της όρεξης των τραπεζών να δανείζουν.

«Είναι πολύ απίθανο οι πληθωριστικές πιέσεις να εξαφανιστούν από μόνες τους. Πρέπει να μειώσουμε τον ισολογισμό και θέλουμε να το κάνουμε με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο χωρίς να προκαλέσουμε διαταραχές. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το σημείο όπου το μέγεθος του ισολογισμού μας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να κατευθύνουμε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Αυτό μας δίνει λίγο χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξουν κρίσιμες αποφάσεις» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πίσω από το «πέπλο» των προεκλογικών παροχών… έρχεται και πάλι η λιτότητα του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας

Τα πραγματικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: Οι «κερδισμένοι»... και οι «χαμένοι» του παιχνιδιού

Χαμηλότερα επιτόκια μόνο στα πράσινα ή ESG εταιρικά ομόλογα υπόσχεται η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider