Γραφείο Προϋπολογισμού Κογκρέσου: Αν δεν αυξηθεί το «ταβάνι» χρέους οι ΗΠΑ χρεοκοπούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφείο Προϋπολογισμού Κογκρέσου: Αν δεν αυξηθεί το «ταβάνι» χρέους οι ΗΠΑ χρεοκοπούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου
Το ομοσπονδιακό όργανο προέβλεψε αυτή την δυσοίωνη προοπτική την Τετάρτη, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του για να αποτρέψει μια αθέτηση χρέους.

Αν δεν παρθεί απόφαση για αύξηση στο «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ, η χώρα θα χρεοκοπήσει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Το ομοσπονδιακό όργανο προέβλεψε αυτή την δυσοίωνη προοπτική την Τετάρτη, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του για να αποτρέψει μια αθέτηση χρέους, εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το όριο χρέους άνω των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόβλεψη σημειώνει ότι η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί από τα φορολογικά έσοδα που θα λάβει η IRS τον Απρίλιο. Σε περίπτωση που αυτά τα έσοδα μειωθούν σημαντικά από τα προηγούμενα έτη, «τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν νωρίτερα και το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ξεμείνει από κεφάλαια πριν από τον Ιούλιο», ανέφερε ο επικεφαλής του CBO, Φίλιπ Σουάγκελ, σε ανακοίνωση του την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNBC.

Οι ΗΠΑ έφτασαν στο τρέχον όριο χρέους τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οπότε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ξεκίνησε μια σειρά από βήματα, γνωστά ως «έκτακτα μέτρα», που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Εάν αυτά τα μέτρα εξαντληθούν προτού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορέσει να υπογράψει ένα νέο όριο χρέους που θα έχει εκριθεί από το Κογκρέσο, «η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει τις πληρωμές για ορισμένες δραστηριότητες, να αθετήσει υποχρεώσεις χρέους ή και τα δύο», είπε ο Σουάγκελ.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Καπιτώλιο έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει το κοινό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χρεοκοπήσουν για το χρέος τους και ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ενώ θα ψηφιστεί έγκαιρα ένα νομοσχέδιο για να αποφευχθεί μια κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι οδηγεί στην έξοδο κορυφαία σύμβουλο του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Πιθανό διάγγελμα Μπάιντεν για τα ιπτάμενα αντικείμενα

Πληθωρισμός: Νέα αποκλιμάκωση τον Ιανουάριο στο 7% – Μείωση 15,4% στο ρεύμα, άνοδος 15,4% στα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider