Έρχονται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό - 1 δισ. οφειλές θα έχουν ρυθμιστεί έως τον Φεβρουάριο 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό - 1 δισ. οφειλές θα έχουν ρυθμιστεί έως τον Φεβρουάριο 2023
Στόχος να αυξηθεί η εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων που φτάνει τώρα στο 60%. Οι εταιρίες διαχείρισης συζητούν με την ΕΓΔΙΧ να δοθεί η δυνατότητα βελτιωμένης αντιπρότασης στην ρύθμιση του αλγόριθμου. Στα σκαριά και η συζήτηση για μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων, χωρίς αύξηση της μηνιαίας δόσης. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μεγαλύτερα κουρέματα.

Νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό συζητούν οι εταιρείες διαχείρισης και οι τράπεζες με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του πολύτιμου εργαλείου για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι συζητήσεις αφορούν στην δυνατότητα αντιπρότασης από πλευράς πιστωτών, ώστε να προχωρήσουν βαλτωμένες υποθέσεις οφειλών, καθώς επίσης και στην μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων σε δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Και τα δύο αυτά σημεία αφενός θα επιταχύνουν τις λύσεις σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αφετέρου θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και η αύξηση της εγκρισιμότητας αποτελεί ένα από τα ζητούμενα του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα και της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο insider.gr, ο μέσος όρος της εγκρισιμότητας ρυθμίσεων κινείται αυτή τη στιγμή στο 60% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (υπάρχει servicer που εγκρίνει ακόμη και το 90% των αιτήσεων σε οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ που είναι και η πλειοψηφία των υποθέσεων), έχοντας βελτιωθεί από το 40% που ήταν το ποσοστό εγκρισιμότητας μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σε οφειλές προς τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης και Δημόσιο ανέρχονται σε 654 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο 2023. Οι αιτήσεις δανειοληπτών που αυτοί θα προωθήσουν προς οριστική υποβολή αναμένονται σε 33.500 αιτήσεις, με οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.

Προκειμένου οι διαδικασίες να ανεβάσουν περαιτέρω ρυθμούς και οι οφειλέτες να κατανοήσουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μονόδρομο που παρέχει οριστική λύση στον βραχνά της διευθέτησης του χρέους τους, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης συζητούν με την ΕΓΔΙΧ περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι συζητούνται για να εφαρμοστούν:

α) Η παροχή δυνατότητας στους πιστωτές (σημειώνεται ότι το Δημόσιο ακολουθεί τις αποφάσεις των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης) να αντιπροτείνουν ρύθμιση στον οφειλέτη. Η αντιπρόταση θα γίνεται ως απάντηση στην αυτοματοποιημένη ρύθμιση που δίνει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας και θα αφορά ρυθμίσεις που δεν χρειάζονται νέα ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή, οι λύσεις ρύθμισης που δίνει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού, προϋποθέτουν «όλα ή τίποτα». Δηλαδή ο μηχανισμός δίνει λύση για το σύνολο των χρεών του οφειλέτη σε πιστωτές (τράπεζες – εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), απορρίπτοντας την δυνατότητα ρύθμισης αν ο οφειλέτης έχει ήδη ρυθμισμένη διμερώς κάποια οφειλή του. Μπορεί έτσι να έχει ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειό του με την Χ τράπεζα, αλλά να έχει άλλο αρρύθμιστο δάνειο στην Ψ τράπεζα. Καθώς και οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα απαιτήσει όλα τα χρέη, ακόμη και αυτό που είναι ρυθμισμένο διμερώς και εξυπηρετείται, να ξαναμπούν προς ρύθμιση στην πλατφόρμα. Όπως είναι φυσικό, ο «ρυθμισμένος» πιστωτής δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχτεί μια τέτοια διαδικασία, επομένως η ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού δεν μπορεί να προχωρήσει. Το εμπόδιο αυτό θα αρθεί με την παροχή δυνατότητας στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης να αντιπροτείνουν ρύθμιση στον οφειλέτη για τις αρρύθμιστες οφειλές του.

β) Η μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια και η προσαρμογή της οφειλής, χωρίς ο οφειλέτης να έρχεται σε δυσμενέστερη θέση.

Αυτή τη στιγμή, οφειλές της τάξεως π.χ. 3.000 ευρώ, ρυθμίζονται για 15 χρόνια (σημειώνεται ότι για τα δάνεια άνευ εξασφαλίσεων προβλέπεται μέγιστος χρόνος ρύθμισης η εικοσαετία και για τα δάνεια με εξασφαλίσεις τα 35 έτη). Προκειμένου να απεμπλέκονται νωρίτερα από το χρέος οι οφειλέτες και να «καθαρίζει» σε συντομότερους χρόνους το στοκ των αιτήσεων, στο τραπέζι θα τεθεί η μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε αύξηση του ποσού που θα κληθεί να πληρώνει μηνιαίως ο οφειλέτης. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι εμμέσως θα δοθούν μεγαλύτερες διαγραφές χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει επέλθει μία σημαντική βελτίωση στο πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και αυτή έχει να κάνει με την μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών.

Ειδικότερα, το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων μειώθηκε:

α) κατά 75 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν προηγουμένως, και

β) κατά 150 μ.β. και διαμορφώθηκε σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Υπέβαλαν στον SSM την πρόταση για στήριξη των ευάλωτων λόγω ανόδου επιτοκίων – Νέο ραντεβού με ΥΠΟΙΚ στις 14/12

gazzetta
gazzetta reader insider insider