Ιαπωνία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός, επαναφέροντας τις πιέσεις για τα επιτόκια της BoJ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός, επαναφέροντας τις πιέσεις για τα επιτόκια της BoJ
Σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η BoJ του 2% για 9ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο του 2022, επαναφέροντας τις πιέσεις για αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας (BoJ).

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% έναντι 3,8% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων αλλά συμπεριλαμβάνοντας τις τιμές του πετρελαίου, ενισχύθηκε σε ετήσιο επίπεδο με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1981.

Τα στοιχεία διατηρούν τον πληθωρισμό σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η BoJ του 2% για 9ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές της ενέργειας ξεχώρισαν ανοδικά, ενισχυμένες κατά 15,2% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση έναντι ετήσιας αύξησης 13,3% που είχαν σημειώνει τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε αμετάβλητη τη χαλαρή νομισματική της πολιτικής. Ο επικεφαλής της BoJ, Χαρουκίκο Κουρόντα, υπογράμμισε την ανάγκη για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καμία έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider