Γέλεν: Οικονομικές και τεχνολογικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην 1η διά ζώσης συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Liu He

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Οικονομικές και τεχνολογικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στην 1η διά ζώσης συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Liu He
Η οικονομική και τεχνολογική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας συζητήθηκε σε συνάντηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He.

Η οικονομική και τεχνολογική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας συζητήθηκε σε συνάντηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η Κίνα «ελπίζει η πλευρά των ΗΠΑ να δώσει προσοχή στον αντίκτυπο των πολιτικών και στις δύο πλευρές», τονίστηκε κατά την συζήτηση, σύμφωνα με το CNBC.

Η συνάντηση στη Ζυρίχη ήταν η πρώτη φορά που η Yellen και ο Liu συναντήθηκαν προσωπικά, μετά από τρία χρόνια περιορισμών στα ταξίδια.

Τον Οκτώβριο, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως απαγορεύει σε επιχειρήσεις και πολίτες των ΗΠΑ να συνεργάζονται με Κινέζους στην παραγωγή ημιαγωγών. Η απαγόρευση ακολούθησε τους περιορισμούς της κυβέρνησης Τραμπ σε συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες όπως η SMIC και η Huawei, τους οποίους δεν έχει καταργήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ενώ το Πεκίνο αντέδρασε με δικούς του δασμούς, η πιο ουσιαστική απάντησή του στις τεχνολογικές απαγορεύσεις των ΗΠΑ ήταν η υποβολή διαφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Δεκέμβριο.

«Κατά τη διάρκεια της ειλικρινούς, ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνομιλίας, αντάλλαξαν απόψεις για τις μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Yellen «ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Κίνα και να καλωσορίσει τους ομολόγους της στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον».

Η κινεζική δήλωση σχολίασε ότι καλωσορίζει τη Yellen να επισκεφθεί την Κίνα «την κατάλληλη στιγμή» φέτος.

Ο Liu ηγήθηκε των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

«Για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ορισμένες χώρες επέλεξαν την πολιτική που πιθανότατα θα οδηγήσει στον κύκλο αυξήσεων-ύφεσης-ανάκαμψης», είπε ο Liu σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Καλούμε να δοθεί περισσότερη προσοχή στην αρνητική δευτερογενή επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων των μεγάλων χωρών στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μην αυξηθούν περισσότερο οι κίνδυνοι χρέους ή οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι», τόνισε. Για την Κίνα, ο Liu είπε ότι «η υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι πάντα στόχος μας», πως έχουν υπάρξει αποτελέσματα από τα μέτρα για τη στήριξη της ακίνητης περιουσίας και ότι η χώρα θα εστιάζει περισσότερο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 8% πέρυσι σε αμερικανικά δολάρια ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις στις επενδύσεις από τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία, την Βρετανία και την ΕΕ συνολικά, αλλά η ανακοίνωση δεν αναφέρει τις ΗΠΑ.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Knot (ΕΚΤ): Δεν θα σταματήσουμε σε μία αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια - Αυτό είναι σίγουρο

Αγορά ακινήτων: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

gazzetta
gazzetta reader insider insider