S&P: Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μπορούν να προσθέσουν 8,6 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P: Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μπορούν να προσθέσουν 8,6 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο χρέος
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις των επιτοκίων τους κατά 2.700 μονάδες βάσης μέσα στο 2022.

Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του παγκοσμίου χρέους κατά 8,6 τρισ. δολάρια αναφέρει σε έκθεση της η Standard & Poor's.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις των επιτοκίων τους κατά 2.700 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, παρά τις ανησυχίες για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση στην παγκόσμια οικονομία,

«Τα υψηλότερα κόστη δανεισμού ήδη πιέζουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις με προβλήματα πιστοληπτικής αξιοπιστίας, όπως και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα» σημειώνει η S&P.

Ο οίκος αναφέρει πως αυτή η τάση «θα μπορούσε να βλάψει τον όγκο των μελλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα αυξανόμενα επιτόκια και η επιβράδυνση των οικονομιών καθιστούν βαρύτερο το βάρος του χρέους» προσθέτουν οι αναλυτές της S&P.

Παράλληλα, ο οίκος υποστηρίζει πως το ποσοστό του παγκοσμίου χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί στο χειρότερο σενάριο στο 391% μέχρι το 2030 έναντι 349% που ήταν τον Ιούνιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Μικρή άνοδος στα έσοδα της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ - Αναμένει «ήπια ύφεση»

Παραμένει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - «Πόλεμος» και νέο ισχυρό sell off

gazzetta
gazzetta reader insider insider