BoE: Ο «επίμονα υψηλός πληθωρισμός» θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο απ' ότι αναμέναμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Ο «επίμονα υψηλός πληθωρισμός» θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο απ' ότι αναμέναμε
Ο Pill τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μιας «αυτοσυντηρούμενης δυναμικής», λόγω των εργαζομένων που απαιτούν υψηλότερους μισθούς και των επιχειρήσεων που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο, ισχυρίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, παρά την πτώση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια τις τελευταίες εβδομάδες και την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Ο Huw Pill είπε ότι η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας και η απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Guardian, προβλέπεται ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός – ο οποίος κυμαινόταν στο 10,7% τον Νοέμβριο – θα υποχωρήσει από τα μέσα του 2023.

Ωστόσο, ο Pill τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μιας «αυτοσυντηρούμενης δυναμικής», λόγω των εργαζομένων που απαιτούν υψηλότερους μισθούς και των επιχειρήσεων που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους ως απάντηση στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Σύμφωνα και με τον Guardian, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ο Pill είπε: «Το διακριτικό πλαίσιο που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο – υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με σφιχτή αγορά εργασίας, δυσμενείς εξελίξεις προσφοράς εργασίας και συμφόρηση στην αγορά αγαθών – δημιουργεί τη δυνατότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος».

Ως απάντηση στα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5% τον περασμένο μήνα, από 0,1% ένα χρόνο πριν. Οι επενδυτές του City αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο 4% στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τον Φεβρουάριο.

Ο Pill είπε ότι, αν και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, παρέμειναν σημαντικά υψηλότερες από τα ιστορικά επίπεδα, αυξάνοντας την απειλή για επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό επειδή οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορεί να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς και τιμές.

«Όσο περισσότερο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν πραγματικά περιθώρια κέρδους και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διατηρήσουν τους πραγματικούς μισθούς σε επίπεδα πριν από τα ενεργειακά σοκ στις τιμές, τόσο πιο πιθανό είναι ο εγχώρια παραγόμενος πληθωρισμός να αναπτύξει τη δική του αυτοσυντηρούμενη δυναμική», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός με τη Β.Μακεδονία – Ένα ακόμη βήμα για ενεργειακό hub η Ελλάδα

ΗΠΑ: Απόρρητα έγγραφα από την αντιπροεδρία Μπάιντεν βρέθηκαν σε think tank

gazzetta
gazzetta reader insider insider