Ελληνικά τα 6 στα 10 καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο!

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά τα 6 στα 10 καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο!
Ο διαγωνισμός στο μοντέρνο χώρο των αρωματισμένων ελαιολάδων, εξελίχθηκε σε μια καθαρά εσωτερική Ελληνική υπόθεση.

Ολόκληρη τη χρονιά, γίνονται δεκάδες διαγωνισμοί ανάδειξης ελαιολάδου ανά τον κόσμο. Στο τέλος κάθε χρονιάς γίνεται κατάταξη των βραβευθέντων από τους 32 πλέον καταξιωμένους διαγωνισμούς κι έτσι ανακηρύσσονται οι καλύτεροι παραγωγοί και ελαιόλαδα σε δύο σημαντικές κατηγορίες: στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO κατά την κωδική ονομασία του διαγωνισμού) και στα φυσικά αρωματισμένα - ή συχνά αποκαλούμενα gourmet- ελαιόλαδα.

Στα τραπέζια των ανά την υφήλιο δοκιμών για τη χρονιά που μόλις έφυγε, βρέθηκαν 8.164 δείγματα έξτρα παρθένων και φυσικώς αρωματισμένων ελαιολάδων.

Ο διαγωνισμός στο μοντέρνο χώρο των αρωματισμένων ελαιολάδων, εξελίχθηκε σε μια καθαρά εσωτερική Ελληνική υπόθεση: 26 από τα 30 βραβευμένα ελαιόλαδα ήταν Ελληνικά κι έξι (6) από τις 10 εταιρείες που πρώτευσαν ήταν επίσης ελληνικές!

Θριαμβευτής και πρώτος παγκόσμιος παραγωγός αρωματισμένων ελαιολάδων αναδείχθηκε ο Σπαρτιάτης βιοκαλλιεργητής Γιώργος Σακελλαρόπουλος με το ομώνυμο «Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου». Με το εντυπωσιακό ρεκόρ επιτυχίας, 103 βραβεία σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς παγκοσμίως για το 2022, για τα 10 συνολικά ελαιόλαδα του, προσέφερε το 10% περίπου των μονάδων που συγκέντρωσε η χώρα μας στο σύνολο των διαγωνισμών έξτρα παρθένου και αρωματισμένων της χρονιάς που πέρασε.

Στη συνέχεια των βραβευμένων αρωματισμένων ελαιολάδων βρίσκει κανείς ονόματα από όλη την Ελλάδα με προεξάρχουσες φυσικά την Πελλοπόννησο και την Κρήτη: Laconiko, Pellas Nature, Melissa-Kikizas S.A- Terra Creta και Μediteranee Eurofood συμπληρώνουν την ομάδα των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Το μέγεθος της ελληνικής επιτυχίας είναι μεγάλο, δεδομένου ότι στην πρώτη δεκάδα των σχετικών διεθνώς διακριθέντων αρωματικών ελαιολάδων -ετικέτες-, υπάρχουν μόνο δύο ελαιόλαδα από τις ΗΠΑ και από ένα Ισραήλ και Βραζιλία.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ελληνικά. Δηλαδή 6 στα 10 είναι Ελληνικά.

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι οι σχετικές προσπάθειες από τις “παλαιές χώρες” του ελαιολάδου μας ακολουθούν σε απόσταση...ασφαλείας.

Τα αρωματισμένα ελαιόλαδα, είναι μια σύγχρονη γαστρονομική πρόταση, που βασίζεται στην φροντίδα, την γνώση, την προσπάθεια, τις ατελείωτες δοκιμές και σημαντικές επενδύσεις για να σταθεί κανείς στην αγορά, πόσο μάλλον για να διακριθεί. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και μεταποιητές, εδώ τα κατάφεραν μια χαρά! Με πολύτιμο βοηθό την ελληνική φύση οι βραβευθέντες αρωμάτισαν τα ελαιόλαδά τους με καρύδια, αντράκλα, μαραθόσπορο, δάφνη, δενδρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, πιπέρι, κανέλα αλλά και φρούτα όπως πορτοκάλι, μήλο, λεμόνι και τέλος μέλι.

Στον τομέα τώρα των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, οι κλασικές δυνάμεις κρατούν τα σκήπτρα των διαγωνισμών, πρώτευσαν οι Ισπανοί ακολουθούμενοι από Ιταλούς.

Τα σχετικά βραβεία στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων σάρωσαν Ισπανικές κατά βάση παραγωγικές μονάδες με τους αντίστοιχα από άλλες μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία) να ακολουθούν.

Η καλύτερη Ελληνική συμμετοχή στην ομάδα αυτή, ανήκει στην εταιρεία Melissa-Kikizas S.A- Terra Creta που κατέλαβε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό των έξτρα παρθένων, με ελαιόλαδα από την δυναμική ελληνική ποικιλία Κορωνέικη.

Σε επίπεδο κατάταξης χωρών, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στο σύνολο των διαγωνιζομένων έξτρα παρθένων και αρωματισμένων ελαιολάδων, θέση αντίστοιχη αυτής που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη των παραγωγών ελαιολάδου.

Τα παραπάνω βραβεία είναι στην ουσία η κορωνίδα της προσπάθειας δεκάδων Ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών τα τελευταία χρόνια να δώσουν μια νέα και μοντέρνα πνοή στα ελληνικά ελαιόλαδα.

Η όλη αυτή κίνηση έχει μαγνητίσει και το ενδιαφέρον διεθνούς επενδυτικών κεφαλαίων που ενδιαφέρονται να στηρίξουν σχετικές προσπάθειες στο χώρο των εκλεκτών τροφίμων.

Να δούμε εάν και πότε θα μαγνητίσει και το ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας. Μήπως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκινήσει η περίφημη διασύνδεση πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό μας προϊόν;

Η μήπως να ξεκινήσει η ανάταξη της ζωής στην ύπαιθρο βασισμένη στην εθνική μας προίκα του ελαιολάδου;

Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά νέοι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς

Έρευνα ΕΣΕΕ: Υψηλή επισκεψιμότητα αλλά χωρίς ανάλογες πωλήσεις οι έμποροι στις γιορτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider