Το 2022 η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 14 ετών για τα hedge fund

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2022 η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 14 ετών για τα hedge fund
Η καθαρή αξία των hedge funds υποχώρησε κατά 4,8% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, φτάνοντας τα 4,3 τρισ. δολάρια.

Η παγκόσμια αγορά των αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge funds) κινείται προς τα να καταγράψει την χειρότερη επιστροφή κεφαλαίων των τελευταίων 14 ετών για το 2022, επίπεδο που είναι χαμηλότερο από την πτώση που έχουν καταγράψει οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι αγορές ομολόγων σε ετήσιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, η στρατηγική ορισμένων hedge funds είναι να τοποθετηθούν χρήματα σε επενδύσεις μακροχρόνιου ορίζονται και να εκμεταλλεύονται τις διαφορές τιμών μεταξύ διάφορων assets που ξεχώρισαν εντός του 2022, αποδίδοντας αξιόλογα κέρδη τους επενδυτές τους.

Σύμφωνα με τον Μεισάν Λιμ της Cambridge Associates, «περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα αποδείχθηκαν πολύ ευαίσθητα στις μακροοικονομικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στις μετρήσεις του πληθωρισμού».

Όπως αναφέρει στοιχεία της Preqin, οι επιστροφές κεφαλαίων των hedge funds για το 2022 ανήλθαν σε 6,5%, η χειρότερη μέτρηση από το 2008.

Ωστόσο, ο αριθμός είναι καλύτερος από τις απώλειες 18,7% που σημείωσε ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI και από τις απώλειες 11,9% που κατέγραψε ο δείκτης αμερικανικών ομολόγων της Bank of America για το 2022.

Τα funds κατέγραφαν άνοδο 8,2% από την αρχή του έτους έως και τον Νοέμβριο, όταν οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων κατέγραψαν πτώση 9,7% και 4,7% αντίστοιχα, δείχνουν στοιχεία της HFR.

Σε σχόλιο της, η UBS υποστηρίζει πως τα funds «ιστορικά συνδεόταν λιγότερο με τις κινήσεις στην ευρύτερη αγορά μετοχών, βοηθώντας στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων. Θεωρούμε πως μια συνέχιση της "σφιχτής" νομισματικής πολιτικής και η μεγάλη μεταβλητότητα θα ευνοήσουν τους managers των funds το 2023».

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Preqin, η καθαρή αξία των hedge funds υποχώρησε κατά 4,8% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, φτάνοντας τα 4,3 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, στα funds καταγράφηκε φυγή 109,8 δισ. δολαρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, για το σύνολο του 2022 καταγράφηκε το λανσάρισμα 915 funds παγκοσμίως, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FTX: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες έχει δεσμεύσει ψηφιακά assets 3,5 δισ. δολαρίων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Wall Street το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider