Απόβλητα – Ανακύκλωση: Διαγωνισμοί 65 εκατ. ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόβλητα – Ανακύκλωση: Διαγωνισμοί 65 εκατ. ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ
Ο φορέας προωθεί δύο νέους διαγωνισμούς άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να υπάρχει μια στασιμότητα για τους μεγάλους διαγωνισμούς που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ για τις μονάδες αποβλήτων στην Αττική, ωστόσο, όπως και άλλες φορές έχει αναδείξει το insider.gr, ο φορέας προωθεί δράσεις μικρότερου μεγέθους. Προς την κατεύθυνση αυτή προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύναψη παροχής υπηρεσιών με τίτλο: «Υπηρεσίες επεξεργασίας και διάθεσης μη επικίνδυνων απορριμμάτων και αποβλήτων».

Η αξία της σύμβασης μπορεί να ξεπεράσει τα 36,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), καθώς στην αρχική σύμβαση άνω των 18 εκατ. ευρώ μπορεί να «κουμπώσει» και ισόποσης αξίας προαίρεση. Επιπρόσθετα, προκήρυξε διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την σύναψη σύμβασης με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης κι επεξεργασίας μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης leasing οκταετούς διάρκειας», σύμβαση η οποία μαζί με την προαίρεση μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 29,11 εκατ. ευρώ. Άρα, αθροιστικά πρόκειται για δύο διαγωνισμούς άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Η διαχείριση βιοαποβλήτων

Αντικείμενο της πρώτης σύμβασης αποτελεί η διαχείριση βιοαποβλήτων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας νέου τύπου λιπασμάτων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΔΣΝΑ θα συνεργαστεί με οικονομικό φορέα που διαθέτει και λειτουργεί μονάδα παραγωγής υψηλής ποιότητας νέου τύπου οργανοχουμικών και οργανοχημικών λιπασμάτων από στερεά απόβλητα προκειμένου να επεξεργάζεται συγκεκριμένες κατηγορίες βιοαποβλήτων που θα παραλαμβάνει από τον ΕΔΣΝΑ και να παράγει νέου τύπου οργανοχημικά υγρά λιπάσματα καθώς και κόμποστ αρίστης ποιότητας κατάλληλα για άμεση χρήση στη γεωργία. Τα παραγόμενα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα και θα διατίθενται συσκευασμένα στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να τα διαθέσει σε καλλιεργητές συνεισφέροντας στην πράξη στην κυκλική οικονομία. Οι συσκευασίες θα φέρουν τα σήματα του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 60 μήνες. Η συνολική διάρκεια τις σύμβασης μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση τις αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50%, ύστερα από αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη τις διάρκειάς τις, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου. Προβλέπεται παράταση για άλλους 60 μήνες, σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης. Ως προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε η 31η/01/2023.

Ο εξοπλισμός ανακύκλωσης

Όσον αφορά στον δεύτερο διαγωνισμό, αντικείμενο της σύμβασης είναι η «Προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και επεξεργασίας μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) οκταετούς διάρκειας» για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας του υφιστάμενου Προγράμματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-Μέλη του Συνδέσμου. Ειδικότερα, ο ΕΔΣΝΑ προκειμένου να επιταχύνει την δημιουργία μονάδων στις οποίες θα καταλήγουν τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα προτίθεται να προβεί στην προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και επεξεργασίας, για την εξυπηρέτηση της επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που προέρχονται από τη συλλογή των συστημάτων διαλογής στην πηγή (καφέ κάδοι, καφέ απορριμματοφόρα), καθώς και τεμαχισμένων κλαδιών – χόρτων που προέρχονται από καθαρισμούς κήπων – κλαδέματα (πράσινα απόβλητα). Οι εργασίες εγκατάστασης του εξοπλισμού δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της παρούσας σύμβασης. Ο ΕΔΣΝΑ θα προμηθευτεί ένα σύστημα ανακύκλωσης και επεξεργασίας βιοαποβλήτων με δυναμικότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 20 τόνων βιοαποβλήτων ανά ημέρα. Το πλεονάζον υλικό που θα προκύπτει από την προδιαλογή των βιοαποβλήτων θα διοχετεύεται σε μονάδες Μικρής Δυναμικότητας Αναερόβιας Χώνευσης (ΜΔΑΧ) προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Ο ΕΔΣΝΑ θα προμηθευτεί μία μονάδα ΜΔΑΧ προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων δυναμικότητας 2,5 τόνων ανά ημέρα .

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 106 μήνες αρχής γενομένης από την επομένη της σύναψής της. Εντός των πρώτων 10 μηνών πρέπει να παραδοθεί ο εξοπλισμός στο σύνολό του, ενώ η 8ετής διάρκεια μίσθωσης του εξοπλισμού αρχίζει από την ημερομηνία παραλαβής του και λήγει με την παρέλευση 8 ετών από αυτήν. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς μέχρι τις 31/01/2023. Η συνολική δαπάνη συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης ανέρχεται σε 29,116 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευές: «Ποδαρικό» στο 2023 με υποβολή προσφορών σε έργα άνω των 1,6 δισ. ευρώ

Υποδομές: Πώς ετοιμάζονται οι ισχυροί «παίκτες» για την διεκδίκηση Αττικής Οδού, ΒΟΑΚ και την προώθηση εμβληματικών αναπτύξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider