Η Ρωσία «ρισκάρει» με μία σκληρότερη απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία «ρισκάρει» με μία σκληρότερη απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο
Μία σκληρότερη απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Ρωσία και να την «κάψει».

Το Κρεμλίνο μετά το διάταγμα του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν που απαγόρευσε τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή, εξετάζει μια ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι τη Δύση.

Το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών αργού θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, ενώ η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο από τη ρωσική κυβέρνηση. To διάταγμα ισχύει για συμβάσεις προμηθειών που «άμεσα ή έμμεσα» χρησιμοποιούν τον μηχανισμό ενώ θα επηρεάσει και τις υπάρχουσες συμφωνίες, εάν περιέχουν αναφορά στο ανώτατο όριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κυβέρνηση του Μιχαήλ Μισούστιν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και θα αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο των αντιποίνων, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο της Μόσχας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση επί των ρωσικών σχεδιασμών.

Μπούμερανγκ

Ανεξαρτήτως, εάν η Μόσχα θέλει να κάνει τη Δύση να ματώσει, ίσως χρειαστεί να προχωρήσει και σε επικίνδυνες αποφάσεις και επιλογές με ρίσκο, όπως να μειώσει την παραγωγή της, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα από χώρες που αγοράζουν με υψηλότερες τιμές.

«Η ρωσική απάντηση στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και στην απαγόρευση των εισαγωγών θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική εν μέσω της εξάρτησής της από τα πετροδολάρια (σσ: δολάριο που προέρχεται από την πώληση πετρελαίου κάποια πετρελαιοπαραγωγού χώρας) για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και έτσι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Ισάκοφ.

Παράλληλα, η μείωση της παραγωγής αργού της χώρας θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα - από 95 έως 100 δολάρια το βαρέλι φέτος σε σύγκριση με 60 δολάρια πέρυσι - «καθιστώντας έτσι το δημοσιονομικό σύστημα της Ρωσίας πολύ πιο εύθραυστο».

Το 2023, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το 1/3 των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού, τη στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις ήδη ταλαιπωρούνται από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης λόγω των δυτικών κυρώσεων. Ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις των ΗΠΑ - ΕΕ έχουν αρχίσει να αφήνουν τον αποτύπωμά τους στη ρωσική οικονομία και η Μόσχα θα πρέπει να σταθμίσει σωστά τα δεδομένα και να ζυγίσει με λογική τις καταστάσεις εάν θέλει να πάρει «εκδίκηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντλίες θερμότητας και πετρέλαιο τα πιο φθηνά μέσα θέρμανσης - Νέα μελέτη Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σύγκριση τιμών Δεκεμβρίου

Νέες λίστες για τα «καλάθια» νοικοκυριού και Άη Βασίλη

Επιχειρήσεις: Με διαδικασίες fast track οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider