Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων με επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων με επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης δανείων
Είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών. Οι τράπεζες έχουν προτείνει να επιδοτήσουν κατά 50% την αύξηση της μηνιαίας δόσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων και να εφαρμόσουν το μέτρο τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα δάνεια.

Πρόοδος διαπιστώθηκε στο θέμα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών.

Στην μακράς διάρκειας συνάντηση, οι τραπεζίτες ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον SSM για να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Όπως έγραφε, πάντως, το insider.gr, οι τράπεζες δεν έχουν στα χέρια τους τη σύμφωνη γνώμη του SSM, επομένως φαίνεται πως οι διαβουλεύσεις με τον επόπτη για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση στήριξης συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμα - Σταϊκούρας: Λύση για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες - Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων

Πάντως, είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει να επιδοτήσουν κατά 50% την αύξηση της μηνιαίας δόσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων και να εφαρμόσουν το μέτρο τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα δάνεια. Η περίμετρος των ευάλωτων που θα λάβουν την επιδότηση εκτιμάται σε 20.000 – 30.000 δανειολήπτες, με δάνεια περί τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί το εύρος των ωφελούμενων.

Στόχος είναι να γίνουν οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες πριν τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, πάντα για το θέμα των ευάλωτων, ώστε η επιδότηση να αρχίσει να τρέχει από το νέο έτος. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι εντός 3μήνου - 4μήνου θα κλείσουν και τα άλλα θέματα που συζητιούνται με τις τράπεζες, όπως το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια και της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις, η μείωση στις χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών και η επιτάχυνση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία ΑΑΔΕ - IRS για έλεγχο συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα

S&P: Στα 2,1 τρισ. δολάρια οι πιστωτικές απώλειες των τραπεζών παγκοσμίως μέχρι το 2024 - «Απειλή» οι χρεοκοπίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider