Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζών για τα μέτρα στήριξης των πολιτών ενόψει νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζών για τα μέτρα στήριξης των πολιτών ενόψει νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ
Οι τράπεζες δεν έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους την απάντηση του SSM για το μέτρο στήριξης που προβλέπει επιδότηση 50% στην αύξηση της μηνιαίας δόσης δανείου. Φημολογείται, πάντως, ότι ο επόπτης ανάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου από τον Ιανουάριο.

Συνάντηση στις 12 το μεσημέρι θα έχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για να συζητήσουν την πρόοδο στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων. Η συνάντηση συμπίπτει χρονικά με την νέα αύξηση επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η ΕΚΤ. Η νέα αύξηση εκτιμάται της τάξεως του 0,50%, ενώ έχουν προηγηθεί μία ακόμη αύξηση κατά 0,50% και δύο αυξήσεις κατά 0,75%.

Στην προ δεκαπενθημέρου συνάντηση των δύο πλευρών και με πρωταρχικό θέμα την στήριξη των δανειοληπτών που βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται γεωμετρικά από τον Ιούλιο και την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρότειναν να αναλάβουν την επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων ευάλωτων. Η περίμετρος αυτών υπολογίστηκε στους 20.000 – 30.000 και το αναλαμβανόμενο κόστος για τις τράπεζες στα 15 – 20 εκατ. ευρώ για την επιδότηση και 60 εκατ. ευρώ για πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον τα επιδοτούμενα δάνεια καταγραφούν ως μη εξυπηρετούμενα.

Η πρόταση στάλθηκε στον SSM για διαβούλευση και έγκριση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες δεν είχαν στα χέρια τους, μέχρι χθες το βράδυ, απάντηση από τον SSM. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φήμες φέρουν τον SSM να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την επιδότηση, κρίνοντας ότι το μέτρο είναι περιορισμένου εύρους και διάρκειας και δεν πλήττει τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδότηση της αύξησης της δόσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών από το νέο έτος, τόσο στα υφιστάμενα όσο και σε νέα που θα δοθούν. Επομένως, στην νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να καθοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνουν οι επιδοτήσεις, αλλά και να καθοριστεί η περίμετρος των ωφελούμενων. Σημειώνεται ότι έχει προταθεί, χωρίς να περιλαμβάνεται όμως στην πρόταση που απεστάλη στον SSM, η δημιουργία ενός «κουμπαρά» στον οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν τα ποσά των επιδοτήσεων και την διανομή τους στους δικαιούχους ευάλωτους οφειλέτες θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, πάντως, θα συζητηθεί η πρόοδος και στα άλλα αιτήματα του Χ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες.

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει θέσει το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού και ζητά επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω αυτού. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες. Ο ΥΠΟΙΚ αναμένει προτάσεις από τις τράπεζες για το πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού.

Όπως έγραψε το insider.gr, συζητιούνται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιταχύνουν την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων. Οι συζητήσεις αφορούν στη δυνατότητα αντιπρότασης από πλευράς πιστωτών, ώστε να προχωρήσουν βαλτωμένες υποθέσεις οφειλών, καθώς επίσης και στην μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων σε δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Και τα δύο αυτά σημεία αφενός θα επιταχύνουν τις λύσεις σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αφετέρου θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Με τα τελευταία στοιχεία του ρεπορτάζ του insider.gr, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σε οφειλές προς τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης και Δημόσιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται σε 654 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο 2023. Οι αιτήσεις δανειοληπτών που αυτοί θα προωθήσουν προς οριστική υποβολή αναμένονται σε 33.500 αιτήσεις, με οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στην ατζέντα του Υπουργού Οικονομικών είναι επίσης το θέμα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες, καθώς μέχρι στιγμής αυτές έχουν περάσει απευθείας τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτόκια των δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια καταθέσεων. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, στις νέες καταθέσεις, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο τον Οκτώβριο του 2022 αυξήθηκε ανεπαίσθητα στο 0,05%. Στα νέα δάνεια, όμως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,86%, διαμορφώνοντας την ψαλίδα επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,81 εκατοστιαίες μονάδες.

Στο σύνολο των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,27%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά

Οι τράπεζες, διακριτά και ανεξάρτητα η καθεμία από την άλλη, έχουν ξεκινήσει αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις, πληρώνοντας πλέον στις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλων ποσών επιτόκια 0,80 – 1%.

Τέλος, βήματα αναμένονται και σε επίπεδο μείωσης των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες σε συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα συγκεκριμένων προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα. Πρόκειται για τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες όπως αυτές για εισερχόμενο και εξερχόμενο (μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού) έμβασμα, την αποστολή χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης, την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, την συνδρομή πιστωτικής κάρτας, την επανέκδοση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς, την πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.), την έκδοση αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών, τα έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων, τα έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων, τα έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ) και την προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως έγραψε το insider.gr, η Eurobank προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων, έως 500 ευρώ, σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments. Παράλληλα, οι τράπεζες θα υιοθετήσουν καθολικά το μοντέλο πακέτων τραπεζικών συναλλαγών με μηνιαία χρέωση και όσες το έχουν, θα μειώσουν τα επιτόκια και τις παροχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η τέλεια καταιγίδα συρρίκνωσης της ρευστότητας… «ζώνει» το τραπεζικό σύστημα

Η νομισματική «σύσφιξη» απειλεί τις τράπεζες όπου υπάρχει… μεγάλο χρέος 

Ζανιάς (Eurobank): Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν τη νέα αναπτυξιακή φάση της ελληνικής οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider