Η ΕΕ επενδύει πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το REPowerEU και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Newsroom
Μοιράσου το
Η ΕΕ επενδύει πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το REPowerEU και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Για έργα όπως έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα CO2, υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 602 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» σε οκτώ διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο σχέδιο REPowerEU και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι επενδύσεις αυτές προέκυψαν κατόπιν πρόσκλησης για υποβολή έργων που προκηρύχθηκε στις 18 Μαΐου, παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU.

Τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν έργα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα CO2, υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Θα πραγματοποιηθούν σε εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) και την Τυνησία.

Δήλωση

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Η βελτίωση των διασυνοριακών διασυνδέσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς ενισχύουν την κοινή μας αγορά ενέργειας και διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο. Οι ανθεκτικές ενεργειακές υποδομές είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ και για την εκπλήρωση της δέσμευσής μας να σταματήσουμε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παρίσι για EUMED-9: Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στο «μενού»