ΑΠΕ: Πλεονασματικοί οι λογαριασμοί αποζημίωσης των έργων με εγγυημένες τιμές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Πλεονασματικοί οι λογαριασμοί αποζημίωσης των έργων με εγγυημένες τιμές
Το 2022 θα κλείσει με θετικό ισοζύγιο 134,44 εκατ. για τον λογαριασμό αποζημίωσης των μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις αρχές του 2021 και 91,60 εκατ. για τον υπολογαριασμό των «πράσινων» σταθμών που «ενεργοποιήθηκαν» στη συνέχεια.

Με πλεόνασμα θα κλείσουν το τρέχον έτος οι δύο Ειδικοί Λογαριασμοί αποζημίωσης των έργων ΑΠΕ με εγγυημένες τιμές, όπως προβλέπει το Ειδικό Δελτίο Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο δημοσιοποίησε ο ΔΑΠΕΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής προβλέπει ότι θα υπάρξει θετικό ισοζύγιο 134,44 εκατ. για τον λογαριασμό αποζημίωσης των μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις αρχές του 2021 και 91,60 εκατ. για τον υπολογαριασμό των «πράσινων» σταθμών που «ενεργοποιήθηκαν» στη συνέχεια.

Η ολοκλήρωση του έτους με θετικό πρόσημο και για τους δύο λογαριασμούς θα επιτευχθεί παρά το πλαφόν που έχει τεθεί στο ύψος της αποζημίωσής τους από τη συμμετοχή στις spot χονδρεμπορικές αγορές. Όπως είναι γνωστό, στις περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών, το «ταβάνι» των αμοιβών τους έχει καθορισθεί στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παράλληλα, ο λογαριασμός για τα «παλιά» έργα (πριν τις αρχές του 2021), παραμένει με θετικό ισοζύγιο, παρά τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από αυτόν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως αναφέρεται στο δελτίο, έως τον Μάιο του 2022 είχαν «οδεύσει» στο ΤΕΜ 780 εκατ., ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2022 320 εκατ.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, τον Αύγουστο του 2022 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ήταν ενεργές 15.343 συμβάσεις που έχουν ενεργοποιηθεί πριν την 1.1.2021, με εγκατεστημένη ισχύ 7,09 GW, παραγωγής 1,18 TWh. Η καθαρή αξία αυτό του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 150,7 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και η μεσοσταθμική τιμή του στα 127,4 €/MWh (χωρίς τα φωτοβολταϊκά στεγών). Η εκτίμηση του Διαχειριστή είναι πως μέσα στο 2022 θα σπάσει το φράγμα των 10 GW η συνολική ισχύς έργων ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

«Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι και ο Ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός κατά 134 εκατ. , αλλά και ο νέος υπολογισμός των νέων έργων κατά 91 εκατ. Διαφαίνεται μια τάση ότι ο ΕΛΑΠΕ των νέων έργων θα αυξάνει τα πλεονάσματά του όσο εισέρχονται και νέα έργα», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης.

«Ήδη σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν το κατώφλι των 10 GW , το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα. Αξίζουν συγχαρητήρια στις διοικήσεις, και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, που κάνουν τεράστιο αγώνα να επισπεύσουν την ηλέκτριση των νέων έργων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία ότι η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην χώρα θα σημαίνει μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και θα φέρει συνεχή βελτίωση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider