Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Υψηλή η πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Υψηλή η πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στα μέσα του 2023 θα κινείται κοντά στα επίπεδα του 7%, που είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Για αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος.

Σε δηλώσεις του Ισπανός αξιωματούχος είπε πως «υπάρχει υψηλή πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση εν θα είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν προ μερικών εβδομάδων».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στον πληθωρισμό, που είναι ο βασικός λόγος αύξησης των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε ο δείκτης τιμών καταναλωτή να υποχωρήσει στο 2%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη -έδειξαν μικρή κάμψη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat-, ο κ. Ντε Γκίντος είπε πως «ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου αποτελεί καλά νέα».

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στα μέσα του 2023 θα κινείται κοντά στα επίπεδα του 7%, που είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της στη νομισματική πολιτική στις 15 Δεκεμβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας για το 2022.

Αναφερόμενος στο ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Ισπανός αξιωματούχος είπε πως οι αποφάσεις της τράπεζας θα λαμβάνονται με βάση τα οικονομικά στοιχεία, αποφεύγοντας να δώσει μια «γεύση» για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της αύξησης των επιτοκίων ή εάν θα κινηθεί στα επίπεδα της αύξησης του Οκτωβρίου και σε μια αύξηση μεγέθους 0,75%.

Το μήνυμα της Λαγκάρντ

Οι δηλώσεις του Ντε Γκίντος έρχονται αφότου η Κριστίν Λαγκάρντ εξήρε την ανάγκη ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ, τονίζοντας πως τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται προς το κοινό, είναι πως η ακρίβεια θα μειωθεί.

«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να "εδραιώνει" τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή - πολλή σημασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider