Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές
«Καμπανάκι» από την επικεφαλής της ΕΚΤ - «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ εξήρε την ανάγκη ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ, τονίζοντας πως τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται προς το κοινό, είναι πως η ακρίβεια θα μειωθεί.

«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να "εδραιώνει" τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ στην Μπανγκόκ την Παρασκευή σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον», έσπευσε να συμπληρώσει.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το έτος, στις 14-15 Δεκεμβρίου, όπου φέρεται πως θα αποφασιστεί η τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης ή κατά 50 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ισχύς του δολαρίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε προσεκτικά την ανατίμηση του δολαρίου» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως μία προσωρινή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να αναγκάσουν τη νομισματική πολιτική να σφίξει περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, και δυστυχώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αυτό σε συμβαίνει σε πολλές χώρες του ευρώ, όπως βλέπουμε από τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι λένε στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός, η θεωρία του «κρεμμυδιού» και η μεγάλη απόκρυψη

Τριπλάσιες χρεοκοπίες για εταιρικά ομόλογα σε ΕΕ - ΗΠΑ το 2023 «βλέπει» η S&P

gazzetta
gazzetta reader insider insider