Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για Ελλάδα – Το ΤΧΣ και το Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για Ελλάδα – Το ΤΧΣ και το Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο
Πλήρως έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και πλέον αναζητούν κάθε δυνατή ευκαιρία για να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα μας. Το μήνυμα αυτό κατέστη σαφές σε όλες τις πτυχές του διήμερου επενδυτικού συνεδρίου στο Λονδίνο που διοργάνωσαν η ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley.

Πλήρως έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και πλέον αναζητούν κάθε δυνατή ευκαιρία για να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα μας. Το μήνυμα αυτό κατέστη σαφές σε όλες τις πτυχές του διήμερου επενδυτικού συνεδρίου στο Λονδίνο που διοργάνωσαν η ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley και στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 240 επενδυτές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί σε όλα τα μέτωπα, ερωτήθηκε για την επενδυτική βαθμίδα και τις εκλογές, αποσαφηνίζοντας ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και να οδηγήσει σε αδράνεια ή πισωγύρισμα, ενώ ως επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ έθεσε τον τομέα της Δικαιοσύνης.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και όσα είπαν ο επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, Αλέξης Πατέλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Γιάννος Κοντόπουλος, όπως επίσης και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σηματοδότησαν το νέο αισιόδοξο κεφάλαιο για τη χώρα μας, διαφοροποιώντας την, μάλιστα, θετικά εν μέσω της ύφεσης διεθνώς. Σημειώνεται ότι για φέτος, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης ίσως και άνω του 6%, ενώ παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση το 2023, όχι μόνο θα αποφύγει την ύφεση στην οποία θα πέσουν άλλες χώρες, αλλά αναμένεται να «τρέξει» με ανάπτυξη γύρω στο 2%.

«Ενώ πριν από κάποιο διάστημα οι επενδυτές ρωτούσαν για το πώς η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την παγκόσμια ύφεση, τώρα το ερώτημα αυτό δεν υπήρχε στο τραπέζι των συναντήσεων στο Λονδίνο. Είχε αντικατασταθεί από την διαπίστωση της αξιοσημείωτης οικονομικής και πολιτικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα», ανέφερε στο insider.gr ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναχωρώντας χθες από την βρετανική πρωτεύουσα. Όπως πρόσθεσε, οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση για το πώς μπορούν να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρουσίαση που είχαν οι κ.κ. Πατέλης και Κοντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις επενδυτών, κομβικά για τους επενδυτές θέματα ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και η συμβολή του στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες (σημειώνεται ότι χθες παραδόθηκαν στο ΤΧΣ τα σχόλια επί του σχεδίου για τη στρατηγική αποεπένδυσης που έχει καταρτίσει η Rothschild και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δοθεί η έγκριση στο σχέδιο), αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις προσπάθειες για την εμβάθυνσή του και για την απόκτηση ηγετικού ρόλου.

Εν κατακλείδι, το συνέδριο ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο, αφήνει πίσω του έναν «αέρα» αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την Ελλάδα. Και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη και από το παρακάτω γεγονός που αναφέρει ο κ. Πατέλης: «Σε γεύμα με επιχειρήσεις που διοργάνωσε η Endelman στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, οι παρευρισκόμενοι ρωτούσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό την άποψή του για το πολιτικό σκηνικό στην Αγγλία, τις εξελίξεις, τις προοπτικές και τα πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας του, μάλιστα, συμβουλές…».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Top στη λίστα των επενδύσεων – Τραπεζική χρηματοδότηση άνω των 10-11 δισ. ευρώ την προσεχή 4ετία

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές - Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

Με τι τα πήρε στο κρανίο ο Κυριάκος στο Λονδίνο - Το κλίμα στη Morgan Stanley - Η ζεστή υποδοχή του Καρόλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider