Θολό το τοπίο στις ασφάλειες Ζωής

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θολό το τοπίο στις ασφάλειες Ζωής
Zοφερή εμφανίζεται η εικόνα για τον Κλάδο Ζωής στις ασφάλειες το 9μηνο του τρέχοντος έτους εξ αιτίας του κλίματος αβεβαιότητας που παρατηρείται στην αγορά και της απομείωσης του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Zοφερή εμφανίζεται η εικόνα για τον Κλάδο Ζωής στις ασφάλειες το 9μηνο του τρέχοντος έτους εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας που παρατηρείται στην αγορά και της απομείωσης του εισοδήματος του νοικοκυριού. Εν συνόλω οριακή άνοδο 0,3%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε η παραγωγή ασφαλίστρων το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, φθάνοντας τα 3,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών της.

Την ίδια ώρα συνολικά οι ασφαλίσεις ζωής για το ίδιο διάστημα, κατέγραψαν πτώση κατά 5,2% σε σχέση με το 2021, φθάνοντας τα 1,42 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα τα έσοδα από τους επιμέρους κλάδους διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τα έσοδα από τον κλάδο ασφαλειών ζωής από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, υποχώρησαν σημαντικά κατά 10,4% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 799 εκατ. ευρώ, ενώ οριακά πτωτικά, κατά 0,9%, κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων από τις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, υποχωρώντας στα 455 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Αντιθέτως τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ενισχύθηκαν κατά 12,3%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 175 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συνολικές ασφαλίσεις κατά ζημιών, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, κατέγραψαν άνοδο 5,3%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 1,763 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για αστική ευθύνη οχημάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,9% στα 547 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις των λοιπών κλάδων κατά ζημιών ενισχύθηκαν κατά 7,5% για να διαμορφωθούν στα 1,21 δις ευρώ.

Τα έσοδα από τα ατυχήματα ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,9% φθάνοντας τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των ασθενειών κατέγραψε σημαντική άνοδο 10,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για να διαμορφωθούν στα 271 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή αύξηση της τάξης του 22,3%, σε ετήσια βάση σημείωσαν τα έσοδα από τις Ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων, ενώ θεαματικά ενισχύθηκαν τα έσοδα από τη εγγυήσεις για να διαμορφωθούν στα 13,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος η Αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων ενισχύθηκε οριακά κατά 0,9% στα 547 εκατ. ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο κινήθηκε για την περίοδο ο κλάδος Βοήθειας, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,4%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συμμετείχαν 52 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,5% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 45 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 17 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό- ασφαλιστικό κλάδο το 2020

Αλλάζει «κεφάλι» η ΝΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider