Ουκρανία: Μερική εθνικοποίηση πέντε στρατηγικής σημασίας εταιρειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Μερική εθνικοποίηση πέντε στρατηγικής σημασίας εταιρειών
Η κίνηση της Εθνικής Επιτροπής Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου έγινε με βάση τον στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ο Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ.

Κορυφαίος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας ανέφερε πως η κυβέρνηση εθνικοποίησε για τις ανάγκες τους κράτους εν καιρώ πολέμου ιδιωτικά μερίδια σε πέντε στρατηγικής σημασίας εταιρείες που συνδέονται με διάφορους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ένας κορυφαίος κατασκευαστής κινητήρων και μια ενεργειακή εταιρεία.

Η κίνηση της Εθνικής Επιτροπής Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου έγινε με βάση τον στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ο Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής, φορολογικής και τελωνειακής πολιτικής του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος δημοσίευσε το κείμενο ενός εγγράφου, όπως είπε, της Επιτροπής, το οποίο ανέφερε ότι στις εταιρείες περιλαμβάνονταν η κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων Motor Sich, οι εταιρείες ενέργειας Ukrnafta και Ukrtatnafta, η κατασκευάστρια εταιρεία οχημάτων AvtoKrAZ και η κατασκευάστρια εταιρεία μετασχηματιστών Zaporizhtransformator.

Η γνησιότητα του εγγράφου δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα. Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμη να σχολιάσει.

Με τρεις εταιρείες, δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία μαζί τους ώστε να σχολιάσουν άμεσα το ζήτημα. Οι άλλες δύο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Οι εταιρείες ανήκουν εν μέρει στο κράτος και έχουν δεσμούς με τους διακεκριμένους επιχειρηματίες Ίγκορ Κολομόϊσκι, Βιτσισλάβ Μποχουσλάγιεφ ή Κονσταντίν Ζεβάγκο.

Στην κίνηση αυτή εθνικοποίησης αναφέρθηκε ξεχωριστά το μέσο ενημέρωσης Ekonomichna Pravda, επικαλούμενο μια πηγή, και το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, το οποίο δήλωσε ότι είχε λάβει αντίγραφο του εγγράφου.

Το έγγραφο που αναρτήθηκε από τον Ζελεζνιάκ ανέφερε ότι τα εθνικοποιημένα μερίδια --το μέγεθος των οποίων δεν διευκρινίστηκε-- θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Ζελεζνιάκ δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες θα αποζημιωθούν εντός ενός έτους από τη λήξη του στρατιωτικού νόμου. Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ετήσια πτώση 30,7% στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζει τους πολίτες για περισσότερα ενεργειακά μπλακάουτ

gazzetta
gazzetta reader insider insider