Τουρκία: Σε υψηλό σχεδόν 25ετίας ο πληθωρισμός - Εκτινάχθηκε στο 85,5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σε υψηλό σχεδόν 25ετίας ο πληθωρισμός - Εκτινάχθηκε στο 85,5%
Ο επίσημος πληθωρισμός είναι επί του παρόντος 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του υψηλού ενεργειακού κόστους, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 1998.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΚΤ) που προσμετρά τι πληρώνουν τα νοικοκυριά για αγαθά και υπηρεσίες– εκτοξεύθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από 83,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, ανήλθε σε 70,5%, από 68,1% τον Σεπτέμβριο.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν ανυποχώρητες και τις εκλογές την άνοιξη του 2023 να πλησιάζουν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σε δυσμενή θέση έχoντας επενδύσει σε μία εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ως αντίβαρο στις μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα.

Προ ημερών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να συνεχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο σε μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του έτους.

«Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό», τόνισε σε ομιλία του στην επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας το Σάββατο. «Θα σώσουμε τους επενδυτές μας, τους πολίτες μας από την καταπίεση των επιτοκίων» πρόσθεσε σύμφωνα με το Βloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προκαλεί ο Ερντογάν: Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη!

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 4,5% στο εννεάμηνο του 2022

«Καλάθι» του νοικοκυριού: Τι έδειξε η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider