Ζανιάς (Eurobank): «Ασπίδα» για την οικονομία οι επενδύσεις – Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η επενδυτική άνοιξη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζανιάς (Eurobank): «Ασπίδα» για την οικονομία οι επενδύσεις – Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η επενδυτική άνοιξη
«Ασπίδα» για την οικονομία οι επενδύσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, Γιώργο Ζανιά.

Ασπίδα για την ελληνική οικονομία στις προκλήσεις που φαίνονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα και οι οποίες, αναπόφευκτα, θα επηρεάσουν και την ίδια με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, αποτελούν οι επενδύσεις.

Το μήνυμα αυτό έδωσε, μιλώντας χθες στα Growth Awards 2022, ο Πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς. Όπως είπε, η πορεία των επενδύσεων είναι κεντρική για την εξέλιξη της οικονομίας και απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνσή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι, παρά την άνοδό τους, παρέμειναν το πρώτο εξάμηνο του 2022 ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 12,4%, δηλαδή ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 22,3%.

«Οι επενδύσεις είναι τελικά η ασπίδα μας στις προκλήσεις που βλέπουμε στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, γιατί αναπόφευκτα, και η δική μας οικονομία θα επηρεαστεί. Σε αυτό το περιβάλλον, χρειάζεται επίσης να διατηρούμε την αίσθηση των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας. Η δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση θα λειτουργήσει πειστικά για τις αγορές και χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα μπορούμε και πρέπει να εκπλήξουμε θετικά με πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 σημαντικά μικρότερο ακόμη και από το 1,7% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού», τόνισε ο κ. Ζανιάς.

Ο ίδιος ανέφερε ως ίσως το πιο αισιόδοξο σημάδι για την Ελλάδα το ότι εξελίσσεται και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί μια επενδυτική άνοιξη.

Η Eurobank, όπως είπε ο Πρόεδρος της Τράπεζας, είχε εδώ και αρκετά χρόνια επισημάνει τους κλάδους που θα πρωταγωνιστούσαν στην αναπτυξιακή φάση και οι εκτιμήσεις εκείνες σήμερα επιβεβαιώνονται. Τουρισμός, ενέργεια και logistics βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και σε αυτούς τους κλάδους πλέον προστίθενται οι δημόσιες υποδομές, οι οικιστικές αναπλάσεις, οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή αναβάθμιση, η διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και η μεταποίηση.

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε επίσης τα εξής:

«Στον ενεργειακό τομέα, η Ελλάδα εξελίσσεται ραγδαία σε ενεργειακό κόμβο. Με την κρίση που υποδαύλισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναβαθμίζεται και στρατηγικά. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις στα παραδοσιακές πλέον ΑΠΕ. Έχουμε την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, μελλοντικά αυτή με την Κύπρο και πιθανόν με την Αίγυπτο, την απαραίτητη αναβάθμιση και υπογειοποίηση των δικτύων, τις προοπτικές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα έργα φυσικού αερίου, τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων. Και βέβαια τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που αγγίζουν την οικονομία οριζόντια. Έργα στα οποία η Τράπεζά μας έχει κεντρική παρουσία.

Στον τουρισμό, πέρα από τη χρονιά ρεκόρ, αίσθηση έκανε η έλευση ενός από τα κορυφαία επενδυτικά ταμεία του κόσμου, του GIC, ως στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο Sani/Ikos - μια συμφωνία της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στην οποία η Τράπεζά μας είχε την ικανοποίηση να συμβάλει με ουσιαστικό ρόλο στο συμβουλευτικό και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Στη μεταποίηση που η χώρα μας είχε μείνει πίσω, τώρα κερδίζει έδαφος, όπως φαίνεται από την ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών, όχι μόνο των υπηρεσιών, αλλά και των αγαθών. Παρατηρούμε μια επαναβιομηχάνιση της οικονομίας, εκμεταλλευόμενοι και τη διεθνή τάση επιστροφής στη Δύση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχει επίσης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, που προχωρεί, αλλά και αναπλάσεις και κτιριακά έργα που αλλάζουν την εικόνα ολόκληρων περιοχών, για παράδειγμα στον Πειραιά ή μελλοντικά στην Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ανομβρίας αφορούσε τη Dimand, μια κορυφαία εταιρία του real estate.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι γίνονται τώρα επενδύσεις και σε κρίσιμους, πρωτοποριακούς τομείς όπου η Ελλάδα δεν είχε έως πρόσφατα ουσιαστική παρουσία: τα data centres, τα δίκτυα οπτικών ινών, που επίσης χρηματοδοτούμε, τα τεχνολογικά hubs, όπως αυτά που ίδρυσαν ή ιδρύουν η Pfizer, η Amazon, η Google ή η Deloitte. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννιέται μια εντυπωσιακή νέα πόλη τεχνολογίας, στα Γιάννενα, στην Κρήτη. Συχνά, αυτές οι μεγάλες αλλαγές συγκεντρώνουν λιγότερη δημοσιότητα από όση αξίζουν.

Παρότι το διεθνές περιβάλλον προβληματίζει, η επενδυτική άνθιση μπορεί να συνεχιστεί, αλλάζοντας σταδιακά το παραγωγικό μοντέλο και μειώνοντας το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τη 10ετία της κρίσης. Τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι πρωτοφανή. Και στο παρελθόν, θα πει κάποιος είχαμε ανάλογες ευκαιρίες που όμως δεν αξιοποιήσαμε. Τώρα όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η εμπλοκή του τραπεζικού τομέα, με την επιλογή της διάθεσης των κονδυλίων του ΤΑΑ μέσω τραπεζών και ελεγκτικών εταιριών, αποδεικνύεται καταλυτική για τις θετικές επιδόσεις. Η χώρα μας δεν ήταν μόνον από τις πρώτες που έλαβαν την πρώτη δόση, αλλά και από τις πρώτες που έκλεισαν επιτυχώς τον κύκλο και αιτήθηκαν τη δεύτερη δόση - και ήμασταν η πρώτη τράπεζα που ζητήσαμε τη δεύτερη δόση για επενδυτικά σχέδια που ωριμάζουν για τους πελάτες μας».

«Σε αυτό το περιβάλλον, η Eurobank έχει προσδιορίσει το ρόλο της ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Ζανιάς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σημαντικό επενδυτικό σχέδιο, δεν υπάρχει αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην οποία η Τράπεζα να μην έχει ουσιαστική και ενεργό εμπλοκή. «Διευρύνουμε συνεχώς το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο προς τις επιχειρήσεις - μόνο φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις για τη Eurobank θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Θα έλεγα ότι το σύνολο του τραπεζικού τομέα ανταποκρίνεται πλήρως στη χρηματοδότηση αυτής της επενδυτικής έκρηξης, καθώς η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις ήδη κινείται στο 12,5%. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι χρηματοδοτούμε τα σωστά επενδυτικά έργα, που έχουν προοπτική και σημαντικό πολλαπλασιαστή για όλη την οικονομία, σεβόμενοι τα χρήματα των καταθετών μας και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για όλη την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η στρατηγική των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2023: Στροφή σε ψηφιακές επενδύσεις και έρευνα- Έμφαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Διψήφια αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες το 2023 - Σενάριο για πάγωμα καταβολών

Εφορία: Ποιους και τι ψάχνει σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider