Σε κίνδυνο η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια - Νέα άνοδος στις τιμές των σιτηρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κίνδυνο η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια - Νέα άνοδος στις τιμές των σιτηρών
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο ενισχύθηκαν έως και 7,7% στα 8,9325 δολ. το μπουσέλ.

Νέα άνοδος προβλέπεται στις τιμές των σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επιτρέπει στις καλλιέργειες της Ουκρανίας να μετακινηθούν από τη Μαύρη Θάλασσα στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το πρωί της Δευτέρας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο ενισχύθηκαν έως και 7,7% στα 8,9325 δολ. το μπουσέλ, ενώ πλέον κινούνται με κέρδη άνω του 5%. Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο έως και 2,8% και το σογιέλαιο 3%.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία «επ’ αόριστον» διότι δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», προκαλώντας την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα. Ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά. Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, Αμίρ Αμπντουλά, δήλωσε ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, υπογράφηκε τον Ιούλιο και τερμάτισε τον πεντάμηνο ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας που μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες και οδήγησε το κόστος των τροφίμων σε ρεκόρ. Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και ελαιούχων σπόρων - μερικές από τις πιο σημαντικές εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκουτέρες: Σε εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία για τα σιτηρά

ΝΑΤΟ: Καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία: Η επίθεση στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας έγινε από drones που εκτοξεύτηκαν από «πολιτικό πλοίο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider