Τουρκία-Ισραήλ: Συμφωνία των υπ. Άμυνας για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία-Ισραήλ: Συμφωνία των υπ. Άμυνας για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από το επιτελείο του να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιακών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά από πάνω από μια δεκαετία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από το επιτελείο του να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιακών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά από πάνω από μια δεκαετία.

«Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, έδωσα εντολή στο προσωπικό μου να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επανέναρξη των εργασιακών σχέσεων», είπε ο Γκαντζ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γκαντς, ο οποίος είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις ισραηλινές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα έχει επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες από το 2011, όταν η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την ισραηλινή επιδρομή το 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι πολίτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 και οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρεσβευτές. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και απέλασε Ισραηλινούς απεσταλμένους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της «Πορείας της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα φέτος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία Ισραηλινού ηγέτη από το 2008.

«Στην πορεία προς τα εμπρός, πρέπει να υιοθετήσουμε μια σταθερή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας – διατηρώντας ανοιχτό διάλογο», είπε ο Γκαντζ.

Ο Ακάρ δήλωσε: «Η βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ «θα διευκόλυναν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων στα οποία έχουμε διαφωνίες, ειδικά για την Παλαιστίνη», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΝ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης - Σολτς: Οικονομία, ενεργειακή κρίση, Ουκρανία και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Ρωσία: «Κατ' εντολή των ΗΠΑ» η αποχώρηση της Ουκρανίας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Λίβανος-Ισραήλ: Η συμφωνία είναι απολύτως «τεχνικής φύσεως», δεν έχει καμία «πολιτική διάσταση»    

gazzetta
gazzetta reader insider insider