Εξοικονομώ για κλειστά ακίνητα: Ποιους αφορά, ποιοι είναι οι στόχοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ για κλειστά ακίνητα: Ποιους αφορά, ποιοι είναι οι στόχοι
Νέο αέρα στην αγορά αναμένεται να φέρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που τίθεται την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.

Νέο αέρα στην αγορά αναμένεται να φέρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που τίθεται την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό πρόγραμμα που προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ακινήτων και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων/κλειστών ακινήτων στη χώρα με πρωταγωνιστές τους νέους έως 39 ετών.

Η δράση εντάσσεται στη δέσμη προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται με χρονικό ορίζοντα έναρξης και του τελευταίου από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα την άνοιξη του 2023. Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 4 δις ευρώ, είναι η επιδότηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή απόδοση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια ενώ με την εκκίνησή τους εκτιμάται ότι θα αναθερμανθούν όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι κλάδοι και ειδικότητες όπως είναι η κατασκευή, το real estate κλπ.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών. Τα τρία τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πάρει μπρος, με τη βοήθεια και των μέτρων της κυβέρνησης, όμως η ανάκαμψη δεν έχει καλύψει ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κρίση, τόνισε.

«Υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών. «Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να τα ανοίξουν» εξήγησε ο υπουργός.

Τι περιλαμβάνει η δράση «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Η δράση «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ εντάσσεται στη στρατηγική της κοινωνικής στέγασης που δρομολογεί η κυβέρνηση και έχει ως στόχο παλιές πατρογονικές κατοικίες να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν οι νέοι προκειμένου να ξεκινήσουν τη ζωή τους σε σπίτια τα οποία θα είναι αναβαθμισμένα ενεργειακά.

Το πρόγραμμα δομείται σε δύο πυλώνες, στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην ανακαίνιση. Για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, ανώτατος προϋπολογισμός είναι 25.000 ευρώ με επιδότηση από 50-90% ανάλογα με το εισόδημα νέου ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να ληφθεί άτοκο δάνειο.

Ο δεύτερος πυλώνας που αφορά στην ανακαίνιση, αφορά σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού έως και 10.000 ευρώ και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις για ανακαινίσεις δωματίων (δάπεδα, επιχρίσματα κλπ) αλλά και αγορά οικιακών συσκευών όπως είναι ψυγείο ή κουζίνα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Σε δημόσια διαβούλευση το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ύψους 350 εκατ. ευρώ - Κάλεσμα σε θεσμικούς επενδυτές

Το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική παρουσιάζει στο Υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης

Καύσιμα: Σταθερά πάνω από τη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης - Από τι θα κριθούν οι αποφάσεις για την επιδότηση στην αντλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider