Έρχονται «Εξοικονομώ» για νέους, επιχειρήσεις και δημόσιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται «Εξοικονομώ» για νέους, επιχειρήσεις και δημόσιο
Φρέσκα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από την Δευτέρα. Στα σκαριά βρίσκεται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Έρχονται "Εξοικονομώ" για επιχειρήσεις.

Φρέσκα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από την Δευτέρα, οπότε και ξεκινάει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια ενώ στη συνέχεια θα τεθούν σε εφαρμογή αντίστοιχα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα και για τους νέους.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, στα σκαριά βρίσκεται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με σκοπό να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια. Με βάση όσα προβλέπουν οι προδιαγραφές του προγράμματος, κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω θα υλοποιηθούν επιπλέον δράσεις -με κρατική επιδότηση έως και 40%- για την ανακαίνιση με πρόγραμμα το οποίο θα προσφέρει επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση κλειστών ακινήτων με την υποχρέωση των ιδιοκτητών να τα ενοικιάσουν κατόπιν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παραμένοντας στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ περίπου που προωθείται μέσα στο φθινόπωρο ως μέρος του πακέτου επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και στοχευμένα ΕΣΠΑ επίσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση στο ρεύμα μέσα από παραγόμενη ενέργεια από ηλιακά πάνελ για ιδιοκατανάλωση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε δείπνο που ήταν αφιερωμένο στην Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα τρέξει ειδικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση.

Τέλος, εκτός από τις ενεργειακές ανακαινίσεις, προβλέπεται αύξηση και των δικαιούχων για την επιδότηση αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000, μια πρωτοβουλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να βάλουν οι ΜμΕ ηλιακά πάνελ έως 10 κιλοβάτ

Σκρέκας: Η κατανάλωση δημοσίου φτάνει στο 10,8% του συνόλου – Μείωση 10% για τον επόμενο χρόνο - Αρχίζει το Ηλέκτρα

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Και όμως ήδη υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider