Ρεύμα: Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου - Η πρόταση της αγοράς για τον «ενεργειακό τουρισμό»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου - Η πρόταση της αγοράς για τον «ενεργειακό τουρισμό»
Στα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα η ενίσχυση για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, με τις «καθαρές» επιβαρύνσεις να διαμορφώνονται στα 11-23 λεπτά του ευρώ ανά KWh, οριακά χαμηλότερα από τον Οκτώβριο. Μηδενική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι τον Νοέμβριο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Ωστόσο, οι «καθαρές» επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα διαμορφωθούν έστω και οριακά χαμηλότερα από τον Οκτώβριο, χάρις στην αισθητή πτώση των χρεώσεων που ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (δηλαδή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίως). Σε αυτή την περίπτωση, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση, για την 1η κλίμακα οι «καθαρές» επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα κινηθούν από 11 έως 23 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα – ανάλογα με τον προμηθευτή και τη χρέωση που αυτός ανακοίνωσε.

Επομένως, θα είναι παραπλήσιες (και για την ακρίβεια ελαφρώς μικρότερες) με τις τελικές τιμές ρεύματος που ισχύουν για τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα που διανύουμε, οι τελικές τιμές ξεκινούν από 12,2 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 26,2 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Οι δύο μεγαλύτερες κλίμακες

Οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων θα γίνουν το αργότερο την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Όσον αφορά τη 2η κλίμακα (για καταναλώσεις από 501 έως 1000 KWh) η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 21 λεπτών του ευρώ, ενώ ελαφρώς μικρότερη θα είναι για την 3η κλίμακα (για καταναλώσεις από 1001 KWh). Επίσης, και αυτό τον μήνα θα υπάρχει «μπόνους» επιδότηση στις δύο ανώτερες κλίμακες, στην περίπτωση που επιτευχθεί μείωση κατά 15% της κατανάλωσης.

Η ελάττωση των ενισχύσεων σε σχέση με την Οκτώβριο, με τις τελικές τιμές να διαμορφώνονται όμως σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα, οφείλεται στη «βουτιά» των χρεώσεων που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι προμηθευτές τον Νοέμβριο. Ως συνέπεια, οι επιδοτήσεις θα κληθούν να απορροφήσουν σημαντικά μικρότερες ανατιμήσεις.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η πτώση στις χρεώσεις για τον επόμενο μήνα ξεπέρασε το 30% για όλους τους παρόχους, οι οποίοι κινήθηκαν από τα 35 λεπτά (με τις επιδοτήσεις) έως τα 47 λεπτά ανά KWh. Συγκριτικά, οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Οκτώβριο ξεκίνησαν από 55,84 και έφτασαν στα 69,8 λεπτά.

Μηδενικά κρατικά κονδύλια

Η πτώση οφείλεται στην αναμενόμενη τον επόμενο μήνα κατακόρυφη αποκλιμάκωση του χονδρεπορικού κόστους ρεύματος, το οποίο με τη σειρά του θα προέλθει με τη βουτιά στην τιμή του αερίου. Έτσι, τη στιγμή που ο Οκτώβριος «τρέχει» με το αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στα 202,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στον ολλανδικό κόμβο (TTF), το κόστος του καυσίμου για τις μονάδες αερίου αναμένεται να κλείσει στα τέλη του μήνα κάτω από 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μάλιστα, χθες η spot τιμή του καυσίμου στο TTF διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Η μειωμένη ανάγκη για επιδοτήσεις «μεταφράζεται» σε δημοσιονομική ελάφρυνση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για τα αποκλιμακωμένα κεφάλαια χρηματοδότησης των επιδοτήσεων τον Νοέμβριο, θα είναι αρκετές οι υπόλοιπες πηγές εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), χωρίς να χρειάζεται να εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι οι σημαντικότερες πηγές είναι ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς και τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων.

Αντίδοτο στον «ενεργειακό τουρισμό»

Την ίδια στιγμή, η υποβολή των προτάσεων της αγοράς στο υπουργείο, ώστε να ληφθούν υπόψη στην επικαιροποίηση της σχετικής εισήγησης της ΡΑΕ, αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή τηλεσύσκεψη με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της Αρχής, της ΔΕΗ και των συλλογικών φορέων των εταιρειών (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ) για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού». Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο αφορά τη δυνατότητα στρατηγικών κακοπληρωτών να αποφύγουν να εξοφλήσουν τον πάροχό τους, μετακινούμενοι σε νέα εταιρεία ώστε να αφήσουν το «φέσι» στον προηγούμενο προμηθευτή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αγορά πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών σε νέο πάροχο. Ωστόσο, οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν εντολή αποκοπής για ένα πρώην πελάτη τους, αν αυτός μέσα σε διάστημα 90 ημερών δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τον τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδώσει ο «παλιός» πάροχός του και παράλληλα αρνηθεί τον διακανονισμό που θα του προτείνει ο «παλιός» προμηθευτής του.

Ο διακανονισμός θα τυποποιηθεί από τη ΡΑΕ, ώστε να πληρούνται κάποια μίνιμουμ χαρακτηριστικά από όλες τις εταιρείες (πχ ελάχιστος αριθμός δόσεων). Ωστόσο, κάθε προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσφέρει ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους.

Το μεγαλύτερο μέρος της τηλεσύσκεψης αναλώθηκε στη φόρμουλα αντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού», με συνέπεια να μην μείνει πολύς χρόνος για συζήτηση για την Καθολική Υπηρεσία. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο ΕΣΠΕΝ φέρεται να πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία, ενώ ο ΕΣΑΗ εισηγείται να αποκλειστούν από την Υπηρεσία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς και να θεσπισθεί οικονομικό αντάλλαγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider