Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008
Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, BofA για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση για τις ευρωαγορές οι αναλυτές των Goldman Sachs και BofA, προβλέποντας πως το 2022 θα ολοκληρωθεί με διολίσθηση 17%, στη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, αν η μέση τιμή - στόχος για τον Stoxx 600 φτάσει τις 406 μονάδες, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Βloomberg.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι τα περιθώρια ανόδου έως το τέλος του έτους είναι μικρότερα του 2% και δεν υπάρξει το συνηθισμένο Santa Claus Rally, ενώ για το ίδιο διάστημα προβλέπεται πτώση 1,1% για τον δείκτη Euro Stoxx 50.

Goldman και BofA είναι ανάμεσα στους οίκους που μείωσαν τις προοπτικές τους τις τελευταίες εβδομάδες για ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Goldman Sachs δίνει στόχο στις 360 μονάδες για τον Stoxx 600, δηλαδή ουσιαστικά προβλέπει πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών σχεδόν 10% έως το τέλος του έτους, ενώ η BofA στις 380 μονάδες, κοντά στα χαμηλά του περασμένου μήνα.

Ο Stoxx 600 τον περασμένο μήνα υποχώρησε σε bear market, τροφοδοτούμενος από τις ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ θα πυροδοτήσουν μια παγκόσμια ύφεση.Τον Μάρτιο, οι αναλυτές περίμεναν ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος σχεδόν σταθερά σε σχέση με το τέλος του 2021, όμως ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει υποχωρήσει ήδη 20% μέχρι στιγμής, επηρεασμένος από την άνοδο του πληθωρισμού, τις επιθετικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά την ενεργειακή κρίση.

«Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά θα είναι τραγικές για το τέλος του έτους και πιθανότατα για το επόμενο έτος. Οι μακροοικονομικοί άνεμοι πνέουν κόντρα και δεν θα σταματήσουν σύντομα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και με τον επίμονο ισχυρό πληθωρισμό, οραματίζομαι την καταστροφή των κερδών για αυτή τη σεζόν και την επόμενη» υπογράμμισε η Στέφανι Εκολό της TFS Derivatives.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν τον περασμένο μήνα σε χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2020, πριν από μια μικρή ανάκαμψη που ήδη χάνει το μομέντουμ της. Πολλοί γνώστες της αγοράς εκτιμούν πως πρόσκαιρα μπορεί να υπάρξουν κάποια κέρδη, όμως οι προοπτικές και οι βασικοί δείκτες παραμένουν ζοφεροί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η HSBC παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Στο επίκεντρο του επενδυτικού «story» οι τράπεζες

Philips: Ζημιές στο γ' τρίμηνο, «κόβει» 4.000 θέσεις εργασίας

Γιατί οι ολλανδικές καμπάνες…χτυπάνε για το ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider