Αναμένονται νέες εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναμένονται νέες εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά
Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κα Ελίνα Παπασπυροπούλου μιλά στο insider.gr.

Έντονη κινητικότητα και σημαντικές ανακατατάξεις στο ελληνικό ασφαλιστικό τοπίο παρατηρούνται τα τελευταία έτη. Έχουν υλοποιηθεί ήδη μεγάλα «deals» στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ κυοφορούνται νέα που οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων. Ξένοι όμιλοι επενδύουν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αυτό αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κα Ελίνα Παπασπυροπούλου: «Περισσότερες συγχωνεύσεις ή εξαγορές είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο καθώς ο έντονος ανταγωνισμός, το εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου αλλά και οι προσκλήσεις στο επενδυτικό περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν τα μεγαλύτερα σχήματα. Βέβαια πάντα υπάρχει χώρος και για τις μικρότερες, εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρίες».

Αναφερόμενη στη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα η κα Παπασπυροπούλου τονίζει πως: «Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τα περισσότερα Κράτη της Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις παροχές του Κράτους, τη νοοτροπία και την εκπαίδευσή μας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων αλλά και την εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικά περιβάλλον σε σχέση με εκεί που ήμασταν 10 χρόνια πριν. Οι παροχές του Κράτους σε σύνταξη και υγεία έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι πολίτες έχουν βιώσει πολλές ανατροπές οι οποίες τους βοήθησαν να κατανοήσουν πως σε όλους μας μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο. Οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και συνακόλουθες επιπτώσεις, όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Επιπλέον η ασφαλιστική αγορά είναι πλέον πλήρως θωρακισμένη με το αυστηρότατο κανονιστικό πλαίσιο Solvency II και την εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συντονισμένη δράση της ασφαλιστικής αγοράς και της ΕΑΕΕ συμβάλλουν στην αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης. Ξέρουμε, όμως, καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εντυπωθεί η ασφάλιση ως αναγκαιότητα σε όλους τους πολίτες και ως ΕΑΕΕ εργαζόμαστε με επιμονή προς αυτό το στόχο».

Σκιαγραφώντας τα προβλήματα της αγοράς η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας σχολιάζει ότι η ασφαλιστική αγορά μέσω της ΕΑΕΕ προωθεί 4 σημαντικά θέματα η επίλυση των οποίων θα βοηθήσει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά και το ίδιο το Κράτος. «Άρα στην ουσία δεν μιλάμε για προβλήματα του κλάδου αλλά για ζητήματα της κοινωνίας που χρήζουν αντιμετώπισης από το Κράτος. Τα θέματα αυτά αφορούν τις Ασφαλίσεις κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, το συνταξιοδοτικό, την υγεία και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Πιο αναλυτικά επιδιώκουμε την:

i. Προώθηση της ασφάλισης κατοικιών για την προστασία τους από τις ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές.

ii. Ενίσχυση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης των πολιτών.

iii. Αναθεώρηση συστήματος Υγείας και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

iv. Οριστική επίλυση του φαινομένου της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων».

Απαντώντας στον αν ο τρίτος πυλώνας ιδιωτικής ασφάλισης παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες σημειώνει: «Η ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης είναι μία ανάγκη που παραμένει. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το ζήτημα να αγνοηθεί ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση.

Το πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλεται στις δημογραφικές εξελίξεις. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Το συμπέρασμα είναι ότι ζούμε περισσότερα χρόνια και άρα χρειάζεται μεγαλύτερη αποταμίευση για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα χρόνια της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη από την Κοινωνική Ασφάλιση θα πρέπει να ενισχυθεί και από άλλες πηγές οι οποίες στηρίζονται στην Ιδιωτική Ασφάλιση.

Απαιτείται άρα, επανασχεδιασμός και ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μην περιορίζεται μόνο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρυνθούν για την αύξηση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης χρειάζεται η Πολιτεία να προβλέψει κίνητρα».

Τέλος για τον ρόλο της Ένωσης σήμερα, η κα Παπασπυροπούλου επισημαίνει: «Ο ρόλος της ΕΑΕΕ είναι κομβικός για την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα. Εκπροσωπούμε 48 ασφαλιστικές εταιρίες και προωθούμε την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς προς όφελος όλων των μερών και κυρίως των πολιτών. Το έργο μας και τα πεδία δράσης μας είναι πολλαπλά και καθημερινά αντιμετωπίζουμε πληθώρα θεμάτων, οριζόντιων και κλαδικών και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στόχος όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην Ένωση και εμένα προσωπικά είναι να αποτελούμε ένα σύγχρονο, τεχνοκρατικό φορέα στην υπηρεσία του κλάδου, συνομιλητή της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων μερών σε όλα τα θέματα που μας αφορούν.

Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο κομμάτι της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης. Προτεραιότητά μας αποτελεί η προσέγγιση των πολιτών -με έμφαση στους νέους- αλλά και των επιχειρήσεων ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τι μπορεί να κάνει η ασφάλιση για αυτούς και τις λύσεις που προσφέρει για την προστασία τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider