Σε ποια στοιχεία βασίζει η κυβέρνηση ρυθμό ανάπτυξης 6% φέτος – Κλειδί ο τζίρος του Αυγούστου στον τουρισμό

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποια στοιχεία βασίζει η κυβέρνηση ρυθμό ανάπτυξης 6% φέτος – Κλειδί ο τζίρος του Αυγούστου στον τουρισμό
Νέα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο του 5,3%. Ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων ξεπέρασε σε αξία κατά 23,5% τις επιδόσεις του 2019. Γιατί είναι κρίσιμο το «κλείσιμο» του 2022 για τις αγορές. Με φειδώ νέα μέτρα στήριξης.

Νέα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, δίνουν όλο και πιο ισχυρή βάση στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο του 5,3% (που εγγράφεται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού), οδεύοντας προς το 6%. Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων, συμπληρώνοντας την εικόνα που δημιουργείται από τους πρόδρομους δείκτες του ΙΟΒΕ, τις εξαγωγές και άλλες στατιστικές.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει όσο το δυνατό πιο καθαρή εικόνα, έως την οριστική κατάθεση του Προϋπολογισμού σε έναν μήνα στη Βουλή, ελπίζοντας σε πολύ καλές επιδόσεις το 2022 που θα δημιουργήσουν ένα «απόθεμα» για τον επόμενο χρόνο ο οποίος κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως επισημαίνεται και στο κείμενο του Προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο τουριστικός τζίρος και η σημασία για τα έσοδα

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης όχι μόνο αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά πέτυχε και ένα πολύ δυναμικό comeback από την πανδημία. Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν πως τον Αύγουστο ξεπέρασε κατά 23,5% την επίδοση του 2019 (σ.σ. τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και έτσι υπάρχουν μηνιαία στοιχεία για τον τζίρο τους). Εκτιμάται από αρμόδιες πήγες ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ισχυρή θετική ένδειξη για τις τριμηνιαίες δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα και από όλες τις εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό στο ΑΕΠ, τα εν λόγω στοιχεία που θα γίνουν γνωστά τον Νοέμβριο, θεωρούνται κρίσιμα για το πώς θα διαμορφωθούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού. Εξίσου σημαντικά είναι και για να εκτιμηθεί η πορεία των φορολογικών εσόδων το τελευταίο δίμηνο του 2022 (σ.σ. με συγκρατημένες ωστόσο προσδοκίες λόγω της χρονικής απόκλισης που υπάρχει έως ότου οι εισπράξεις φανούν ως έσοδο έμμεσης φορολογίας). Επίσης, πρέπει να φανεί, εξηγούν αρμόδιες πηγές τι «κομμάτι» της ανόδου αυτής σε όρους τζίρου είναι ανατιμήσεις και πως αυτές θα προσαρμοσθούν στην συνέχεια (π.χ. με πτώση ζήτησης/κατανάλωσης).

Ισχυρές ενδείξεις πάντως για καλύτερη πορεία του ΑΕΠ φέτος κόμισε και η καλή πορεία του πρόδρομου δείκτη του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα: Τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε οριακά, με στήριξη από τους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών, ωστόσο με υψηλές αβεβαιότητες να ενσωματώνονται στις απαντήσεις επιχειρήσεων και πολιτών, αλλά και από την πολύ μεγάλη (πάνω από 70%) άνοδο των εξαγωγών τον Αύγουστο.

Γιατί είναι κρίσιμο το «κλείσιμο» του 2022

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιθυμεί να διασφαλίσει ένα (μικρό) επιπλέον περιθώριο για συμπληρωματικά μέτρα (σ.σ. τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί αν χρειάζεται νέα παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης που όμως έχει κόστος 30 εκατ. ευρώ τον μήνα), αλλά κυρίως να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «απόθεμα» για το πολύ πιο δύσκολο 2023. Ένα έτος κατά το οποίο η μάχη με την ύφεση θα είναι πολύ δύσκολη. Και τούτο καθώς το 2023 η Ελλάδα ναι μεν στοχεύει σε ανάπτυξη 2,1% υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι πολλοί.

Το πιο σημαντικό είναι, εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κλείσιμο του 2022 και από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης και από πλευράς αποκλιμάκωσης του ελλείμματος και του χρέους, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία του 2022 που θα βγουν την επόμενη άνοιξη θα έχουν στα «χέρια» τους οι αγορές στην τελική ευθεία της αξιολόγησης της χώρας που επιχειρεί να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 10,9% ο πληθωρισμός στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ ζητάει τα λεφτά της (2,1 τρισ.) πίσω από τις τράπεζες - Τι ετοιμάζει για επιτόκια και... 2023

Μισθολογικές αποκλίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Έως και 13% η «ψαλίδα» σε βάρος των γυναικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider