ΕΔΣΝΑ - Απορρίμματα: «Τρέχει» νέος διαγωνισμός 98 εκατ. ευρώ στη Δ. Αττική με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΔΣΝΑ - Απορρίμματα: «Τρέχει» νέος διαγωνισμός 98 εκατ. ευρώ στη Δ. Αττική με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα
Γιατί επείγει η νέα σύμβαση για τη λειτουργία, συντήρηση και επαύξηση δυναμικότητας των μονάδων επεξεργασίας στραγγισμάτων. Πώς προκύπτει η αξία, ποιο είναι το έργο. Μικρά τα χρονικά περιθώρια.

Έναν νέο διαγωνισμό, που μπορεί συνολικά με τα δικαιώματα προαίρεσης να ξεπεράσει τα 98 εκατ. ευρώ (με δικαιώματα προαίρεσης και για το σύνολο της διάρκειας), προωθεί ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) καθώς, ήδη, η Εκτελεστική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την προώθηση της διαδικασίας και την κατάρτιση των όρων διακήρυξης.

Πρόκειται για τη διακήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Παροχή των υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και επαύξησης δυναμικότητας των μονάδων επεξεργασίας στραγγισμάτων της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής».

Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει το Δεκέμβριο του 2022 και συνεπώς συντρέχουν κατεπείγοντες λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση επαναδημοπράτηση του έργου. Ο ΕΔΣΝΑ είχε προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία με διαδικασία ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης για την παροχή των υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και επαύξησης δυναμικότητας των μονάδων επεξεργασίας στραγγισμάτων της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτ. Αττικής, η οποία διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η οποία εντέλει απέβη άγονη. Κατά συνέπεια, επανέρχεται με νέα διαγωνιστική διαδικασία και λόγω της «πίεσης χρόνου».

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Όσον αφορά στο αντικείμενο της σύμβασης, περιλαμβάνονται οι εξής ενέργειες:

1. H αποδοτική λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων Δυτικής Αττικής τμήμα ΙΙ (υφιστάμενη εγκατάσταση).

2. H αποδοτική λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής Δυτικής Αττικής Α’ Φάση (υφιστάμενη εγκατάσταση).

3. Η αποδοτική λειτουργία και συντήρηση της Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (υφιστάμενη εγκατάσταση).

4. Η λειτουργία και συντήρηση των έργων συλλογής στραγγισμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή ομαλοποίησης βορειοανατολικά της ΟΕΔΑ.

5. H επαύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας επεξεργασίας στραγγισμάτων στα 1.300 m³ (κυβικά μέτρα) ανά ημέρα με συμπληρωματικές – συνοδές χημικοτεχνικές, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Η ανάκτηση του καθαρού προϊόντος από τα στραγγίσματα, κατάλληλου για άρδευση, πριν το στάδιο της επεξεργασίας της άλμης θα είναι τουλάχιστον 90%, η παραγωγή παραπροϊόντων θα είναι κατά μέγιστο 10%.

6. H μετεγκατάσταση εντός της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτ. Αττικής από το νυν τμήμα των Α. Λιοσίων σε κατάλληλο χώρο εντός της ΟΕΔΑ, κατά τρόπο άρτιο, έντεχνο, λειτουργικό και αποδοτικό εξακολουθώντας την αποδοτική λειτουργία – συντήρησή του.

7. Η προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση νέας διάταξης επεξεργασίας άλμης.

8. Ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των τριών (3) υφιστάμενων μονάδων Αντίστροφης Όσμωσης καθώς και των πέντε (5) υφιστάμενων θερμικών μονάδων Εξάτμισης.

Πώς προκύπτουν τα 98,38 εκατ. ευρώ της αξίας της σύμβασης

Όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, η εκτιμώμενη αξία της κύριας σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 54,034 εκατ. ευρώ (μαζί με ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε σαράντα οκτώ (48) μήνες . Ωστόσο, υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης: α) στην παράταση διάρκειας της σύμβασης σαράντα οκτώ (48) μήνες, όσον αφορά στις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στραγγισμάτων της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτ. Αττικής. Β) Στην επιπρόσθετη επαύξηση της δυναμικότητας κατά 200 μ3/ ημέρα και στις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης των αντίστοιχων επιπρόσθετων εγκαταστάσεων έως εβδομήντα δύο (72) μηνών. Το σύνολο αυτών των πρόσθετων δαπανών ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Προβλέπεται και ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία έχει υπολογιστεί ως εξής: καατά την κύρια σύμβαση 1.230.000 ευρώ και κατά τη διάρκεια της προαίρεσης 1.440.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, η συνολική εκτιμώμενη αξία της με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 79.340.000,00 ευρώ, ή αλλιώς με το ΦΠΑ 98.381.600,00 ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης

Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΕΔΣΝΑ. Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη, πλέον τεσσάρων (4) ετών σε περίπτωση άσκησης εν συνόλω του δικαιώματος προαίρεσης, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της, πλέον χρονικού διαστήματος έως δεκαπέντε (15) ημερών που απαιτείται για την εγκατάσταση του αναδόχου. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50% αυτής, χωρίς προσαύξηση του οικονομικού αντικειμένου, ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της διάρκειάς της, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου ή / και με πρωτοβουλία της αναθέτουσας αρχής, αν δεν έχουν αναλωθεί όλες οι συμβατικές ποσότητες.

Η κοινοπραξία INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – W.A.T.T.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοπραξία INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ – W.A.T.T. AE είχε αναλάβει παλιότερα, με ορίζοντα την 4ετία 2028-2022, την «Επέκταση, Λειτουργία, Συντήρηση Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Δυτ. Αττικής». Πρόκειται για υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, καθώς και διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων και αποβλήτων. Επίσης, για εργασίες αναβάθμισης & κατασκευής νέων υποδομών διαχείρισης των παραγόμενων παραπροϊόντων από τη μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων καθώς και επέκταση των έργων συλλογής στραγγισμάτων από τους χώρους του ΧΥΤΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστές: «Φωνές διαμαρτυρίας» για τα έργα – Ποια προβλήματα βλέπουν, τι ζητάνε

Υπ. Υποδομών: Έρχεται σύμβουλος για τα ηλεκτρονικά διόδια στον ΒΟΑΚ

Intrakat: Πώς «απλώνει αποτύπωμα» σε Real Estate και Τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider