Γερμανία: Ύφεση στο σύνολο του 2023 αναμένει ο υπουργός Οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ύφεση στο σύνολο του 2023 αναμένει ο υπουργός Οικονομίας
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε πως η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 και για το α' τρίμηνο του 2023.

Τελευταία ενημέρωση: 16:42

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προβλέπει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται σε ύφεση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως η οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 και για το α' τρίμηνο του 2023.

Για το σύνολο του 2023, ο Χάμπεκ εκτίμησε πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, μεγέθους -0,4%.

Οι εκτιμήσεις του Βερολίνου έρχονται καθώς η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ανέμενε πως για το 2023 η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,5%.Για το 2022, η κυβέρνηση μείωσε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 1,4%, από 2,2% που ήταν μέχρι σήμερα.

Για τον πληθωρισμό στη γερμανική οικονομία, το Βερολίνο αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 8% το 2022 και στο 7% για το 2023, όταν στην προηγούμενες εκτιμήσεις ανέμενε 6,1% και 2,8% αντιστοίχως.

Η κυβέρνηση αναμένει πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% για το 2024.

«Βιώνουμε μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση» ανέφερε ο Χάμπεκ.

Τα ενεργειακά

«Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για όλους», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης ύψους 200 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ζήτησε ωστόσο και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση από τους καταναλωτές, καθώς, όπως είπε, το φυσικό αέριο είναι πλέον «σπάνιο είδος». Στο μεταξύ η πληρότητα των γερμανικών αποθηκών έχει φθάσει στο 95%, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, φέτος η καταναλωτική δαπάνη θα σημειώσει ακόμη αύξηση 4,3%, αλλά το 2023 θα μειωθεί κατά 0,9%. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά, θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με αύξηση κατά 1,4% για το τρέχον έτος και 2,0% για το επόμενο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 84,3 μονάδες έναντι 88,5 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 87 μονάδες.

Οι 84,3 μονάδες αποτελούν τη χειρότερη μέτρηση του δείκτη από τον Μάιο του 2020, την περίοδο των πρώτων μεγάλων lockdown στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 94,5 μονάδες από 97,5 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 96 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία υποχώρησε στις 75,2 μονάδες έναντι 80,2 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 79 μονάδες.

Στη σχετική έκθεση, το Ifo υποστηρίζει πως «σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας υποχωρούν. Η γερμανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με ύφεση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αύξηση μισθών 10,5%, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Schmieding (Berenberg): Αναμένουμε σοβαρή ύφεση το χειμώνα - H εκτεθειμένη Γερμανία και το μικρό πλεονέκτημα της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider